Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur fotostationen vid stranden i Malen fungerar. Båstads kommuns Ingemar Lundström berättar om syftet med att övervaka stranderosionen. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Medborgare blir forskare med mobilen – ska fota kusten i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre fotostationer har satts upp i södra Sverige för att övervaka hur kustlinjen påverkas av erosion, översvämningar och stormar. Men det är upp till invånarna att göra själva arbetet – att fota med mobilen.

Projektet är planerat att pågå i fem år, om invånare och besökare i kustsamhällen väljer att ställa upp med att fota och skicka in sina bilder.

– Att ta bilder från samma ställning varje gång säkerställer att vi kan jämföra bilderna med varandra. Vi får en mängd bilder som tas från samma plats, vid olika tidpunkter och olika väderförhållanden, säger Dominika Nordh, geovetare vid Sveriges geotekniska institut.

– Det hjälper oss förstå precis vad som händer i det området.

Klimatförändringar innebär större risker

Totalt tre fotostationer har nu placerats ut i Ystads och Laholms kommuner och vid stranden i Malen i Båstads kommun. Tre områden som är drabbade av stranderosion och där klimatförändringar ökar riskerna ytterligare.

– I takt med att havet stiger så förvärras problemen. Det är en långsam process, men den kommer att fortsätta under många, många år. Så det kommer säkert att bli värre i framtiden, säger Ingemar Lundström, projektledare Båstads kommun.

Bilderna sammanställs för att se kustförändringar

CoastSnap är en metod av medborgarforskning från Australien som nu för första gången testas i Sverige. Det är ett internationellt projekt som används i över 20 länder för att övervaka kustlinjer.

– Det som också är viktigt med projektet är att medborgare kan bidra och blir engagerade i kustproblematik, säger Dominika Nordh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.