Foto: Snart ska miljöskandalen i Åstorp få ett slut. Högen med bland annat salter ska kapslas in. Foto: SVT

Miljöskandalen i Åstorp närmar sig slutet – deponin ska kläs in

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten underkänner Åstorp kommuns beslut kring hur man ska hantera den stora deponin med miljögifter. Det var ett beslut som nu måste tas om – sen ska de miljöfarliga ämnena kläs in i en konkong.

Den stora deponin på Norra Vallgatan i Åstorp har varit ett plågoris för Åstorp i snart 12 år och så här långt kostat kommunen över 30 miljoner kronor.

Det började med att företaget Svensk Jordförbättring erbjöd sig att bygga bullervallar åt Åstorps kommun – gratis.

Sedan begärde företaget sig i konkurs och lämnade efter sig en stor hög med natriumsulfat och diverse andra kemikalier.

– Vi blev utsatta för en bedragare, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S)..

Mannen bakom företaget polisanmäldes och dömdes till att betala kommunens kostnader för sanering.

– Men det har aldrig funnits några tillgångar att mäta ut, säger Ronny Sandberg.

Deponin ska täckas över

Den fortsatta vägen har kantats av överklaganden, utredningar och politiska oenigheter: Gräva upp och forslas bort eller täckas över – det har varit huvudfrågorna.

Nu börjar slutet på historien närma sig. Majoriteten i ett oenigt fullmälktige har beslutat att hela deponin ska kapslas in och flyttas en bit. Kostnad: Runt åtta miljoner.

– Vi har också tillsammans med NSR i Helsingborg utrett alternativet att flyta högen dit. Men då hamnar bara kemikalier i marken där, så tillsammans kom vi fram till att övertäckning är den bästa metoden, säger Ronny Sandberg.

Dessutom har fullmäktige beslutat att ansöka att få ta över tomten där kemikalierna ligger och som en gång ägdes av Svensk Jordförbättring som inte längre finns.

Ytterligare överklagande

Men ännu ett överklagande lämnades in av en privat kommuninvånare – som fick rätt i förvaltningsdomstolen. Det politiska beslutet togs på ett felaktigt sätt. Kommunstyrelsen glömde skicka ärendet till byggnads- och miljönämnden för synpunkter.

– Nu gör vi om beslutet på rätt sätt sen planerar vi att börja flytta och kapsla in hela deponin med eventuell start redan i höst, säger Ronny Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.