Pontus Pålsson intervjuas i Sydnytt.

Moderat toppolitiker döms för grundlagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Pålsson, gruppledare i Moderaterna i Åstorp, döms för brott mot efterforskningsförbudet, meddelade Helsingborgs tingsrätt på fredagen.

Pontus Pålsson döms till dagsböter om totalt 22.500 kronor. Han ska också betala skadestånd på 7000 kronor vardera till de personer vars grundlagsfasta rättigheter kränkts.

Enligt tingsrätten har Pontus Pålsson gjort sig skyldig till brott då han frågade två kommunala tjänstemän huruvida de pratat med SVT:s reporter i anslutning till ett reportage om politikern.

Rättegång mot Pontus Pålsson

– Det är första gången som en politiker döms för brott mot efterforskningsförbudet, säger Bo Birgerson, kammaråklagare, i en första kommentar om domen.

– Genomgående är tingsrätten angelägen om rätten till anonymitet. Den får inte urholkas för att man är kommunalt anställd, den omsorgen om rätten till anonymitet presenterar man på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt, säger Bo Birgerson.

Förbundsordföranden: ”Han bör ta en time-out”

Brottet begicks dels när Pålsson frågade en anställd i ett mejl om denne blivit intervjuad av SVT:s reporter, dels under ett telefonsamtal där Pålsson frågat en annan anställd om denne blivit intervjuad.

Pålsson, som nekat till anklagelserna, anses ha brutit mot efterforskningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen, som bland annat hindrar en offentlig arbetsgivare att spåra om en anställd lämnat uppgifter till media.

Lars-Ingvar Ljungman (M), förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, säger att domen är negativ, både för Pontus Pålsson och för Moderaterna.

– Jag tror att han kommer att överklaga domen, men jag anser att Pontus Pålsson bör ta en time-out från sina politiska uppdrag. Det är dels med omtanke om honom själv; jag vet av erfarenhet viken kraft det tar att vara i en sådan här process och att samtidigt upprätthålla sin politiska uppdrag, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Har du fortsatt förtroende för Pontus Pålsson?

– Det här är inte en fråga om jag har förtroende eller inte. Det handlar om Moderaterna i Åstorp har förtroende. Det är det som avgörande för om han ska fortsätta sina politiska uppdrag eller inte, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Men om han sitter kvar, stöder du det beslutet?

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Vi har inte en dom som vunnit laga kraft ännu. Det här är en viktig fråga för offentlighetsprincipen och man måste anse att det är besvärande med ett utslag i den riktningen det blev, säger Lars-Ingvar Ljungman.

”Stärker yttrande- och tryckfriheten”

Nyckelfrågan i målet har handlat om Pontus Pålsson i sin egenskap av ledamot i kommunstyrelsen kan betraktas som företrädare eller representant för kommunen. Tingsrätten anser i och med domslutet att så är fallet.

– Domen är unik och har möjligt stor prejudicerande verkan. Den har klargjort en mening som inte gjorts tidigare och den är välmotiverad, säger Bengt Lundell, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet.

”Rättsligt sett är de kommunalanställda biträden till någon kommunal nämnd, där kommunstyrelsen intar en särställning som det högsta verkställande organet. Den kommunala förvaltningen är till skillnad från den statliga förvaltningen med dess självständiga myndigheter alltigenom politikerstyrd”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mot den bakgrunden anser tingsrätten att även en enskild ledamot av kommunstyrelsen har en funktion och ställning att denne kan sägas representera kommunen som myndighet.

– Detta stärker yttrande- och tryckfriheten i Sverige. Kommunpolitiker i ledande ställning är att betrakta som myndighetsföreträdare och det gör det friare för alla kommun- och offentliganställda att tala med medierna. På det sättet är det en progressiv dom, säger Petter Larsson, ordförande i Publicistklubben Södra Kretsen.

SVT Nyheter har sökt Pontus Pålsson och hans försvarsadvokat. Pålsson skriver i ett mejl att han inte vill kommentera SVT:s frågor. Men till Helsingborgs Dagblad skriver Pålsson: ”Vi delar inte rättens slutsatser, och en överklagan kan inte uteslutas men vi måste naturligtvis analysera domen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet