Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av tornen på Lars Vilks konstverk Nimis har rasat på grund av erosion (Arkivbild). I klippet ser du skaparen Lars Vilks arbeta på sitt konstverk ”Nimis”. Bilderna är från tidigare konstruktion innan helgens ras. Foto: Johan Nilsson/TT

Nimis torn har rasat – Lars Vilks konstverk skadat av fallande stenblock

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg har skadats. Ett stenblock krossade delar av ett torn tidigare under sommaren och till slut rasade tornet helt ihop.

Det var erosion i kustlandskapet som låg bakom olyckan. HD var först med att rapportera om raset.

– Det var ett stenblock som föll ner från branten och krossade ett ben på ett torn. Det hände för en dryg månad sedan, säger Nils Hyllienmark, ordförande Nimis vänner.

Tornet stadgades upp provisoriskt av föreningen eftersom det inte gick att laga det krossade benet.

– Natten till söndag föll tornet, säger Nils Hyllienmark.

– Planen var att stadga upp i lördags, men det regnade hela dagen och då går det inte att jobba där effektivt.

”Naturens gång”

Det var en person som passerade förbi med båt som upptäckte raset. Frivilligföreningen Nimis vänner, som ansvarar för verket, ska ut och inspektera skadorna under måndagseftermiddagen.

– Naturen har sin gång, det är så det är. Vi får titta på hur det ser ut och vad vi kan och får göra åt det. Det är tråkigt att det sker, men det är naturens gång.

Vilks såg bara möjligheter

Nils Hyllienmark menar att det handlar om just erosion och inte att virket skulle vara dåligt. Föreningen har inga möjligheter att påverka det naturliga landskapet.

– Vi har bara hand om konstverket, naturen är naturen och ett naturskyddsområde på det. Vi vare sig kan eller ska göra något åt det.

Han tror att Nimis har en viktig roll att spela även framåt och att raset inte stoppar konstverket.

– Lars Vilks devis i livet var att allting är en möjlighet. Så även detta. Vad han sedan hade gjort med det kan jag inte bedöma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.