Till höger i bild finns Xi Wallén Keller som är utställningskurator på Blå Hallen i Höganäs.Till vänster står Lars Vilks vid Nimis på Kullaberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Xi Wallén Keller är utställningskurator på Blå Hallen och vill visa Lars Vilks bredd som konstnär. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Säkerheten fortfarande i fokus – två år efter Lars Vilks död

Uppdaterad
Publicerad

21 månader efter konstnären Lars Vilks död ställs hans verk nu ut i Blå Hallen i Höganäs. Det är den första större utställningen och trots att det snart har gått två år sedan hans död är säkerhet fortfarande en stor del av Vilks eftermäle.

Det är allt ifrån Lars Vilks sista hammare som han använde på Nimis vid Håle stenar på Kullaberg till skulpturer och oljemålningar som nu ställs ut i Blå Hallen i Höganäs.

– Vi vill visa Lars Vilks bredd som konstnär, och låta människor bilda sig en egen uppfattning av hans konstnärskap. Det är många delar som har varit relativt okända, och som är roliga att få lyfta fram, säger Xi Wallén Keller, utställningskurator på Blå Hallen.

”Vidtagit en rad försiktighetsåtgärder”

Ett verk som däremot inte kommer ställas ut – hans kanske mest kändaste – är rondellhunden. Varför? På grund av säkerheten.

– Vi har helt enkelt inte möjlighet att hantera det säkerhetsarrangemang som det skulle kräva. Men självklart har vi fortfarande vidtagit en rad försiktighetsåtgärder, och vi kommer ha säkerhetsvakter på plats under utställningen, säger Xi Wallén Keller.

Se mer om Lars Vilks konstnärsskap i klippet nedan.

En retrospektiv utställning

Utställningen håller öppet varje dag 21 juli – 6 augusti. Därefter helger fram till söndagen den 1 oktober, då Stiftelsen Lars Vilks Minnesfond delar ut Lars Vilks stipendium för konst och yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.