En råtta som springer över gräset och Carl-Gustaf Gudmundsson i neongrön jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ser det ut som det fleråriga problemet med råttor i Hembygdsparken är över. Carl-Gustaf Gudmundsson berättar att flera fågelburar nu råttsäkrats. Se mer i klippet. Foto: arkiv TT / Linda Ekström SVT

Nu är råttorna borta från Hembygdsparken – fåglarna får nya hus

Publicerad

I flera år härjade allt fler och allt mer oblyga råttor i fågelhusen i Hembygdsparken i Ängelholm. Men nu är de borta.

Det var fåglarnas hus som blev målet för ett växande antal råttor i Hembygdsparken – maten till hönsen, påfåglarna, duvorna och fasanerna var åtråvärd.

– De grävde gångar under murar och inhägnader och in i husen. De sprang omkring bland hönsen och var helt orädda, berättar Hembygdsföreningens ordförande Carl-Gustaf Gudmundsson.

Nya råttsäkra hus

Att föreningen själv fångade hundratals råttor i traditionella fällor märktes inte. Men till slut fick man via Ängelholms kommun hjälp med experter som placerade ut giftfällor.

Och nu är råtttorna borta. För alltid?

– Ja, det vet man aldrig, säger Carl- Gustaf Gudmundsson.

Men samtidigt har alla fågelarter fått nya, råttsäkra hus och inhägnader. Bara hönsens hus återstår och i oktober får de flytta in i sin nya bostad.

I videon ovan berättar han mer om råttproblemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.