– Vi vet hur hårt han har jobbat för det här, han har lagt 16 timmar om dagen i två år för att bli bäst, säger barndomsvännen David Ljungqvist, på plats i Lyon.
Under eftermiddagen tillagades en förrätt och en huvudrätt i Bocuse d'Or, som beskrivs som världsmästerskapen bland kockar. På läktaren befann sig vännerna David Ljungqvist och Joel Hellberg.
– Det var väldigt häftigt. Vi stod med vänner och familj, hurrade och tjoade. Det var spännande, mot slutet var det nästan svårt att stå, säger David Ljungqvist.
Trodde på topp tre
Sebastian Gibrand, som är Sveriges representant i tävlingen, tävlade mot 23 andra nationer. Helsingborgssonen har tidigare tävlat i kocklandslaget – och senast i somras vann han EM-silver i Bocuse d’Or Europé.
Under kvällen stod det klart att Sebastian Gibrant knep en silverplats.
– Jag tror Sebastian har en god chans, jag tror det är fullt möjligt att han kommer topp tre, sa vännen David Ljungqvist strax innan tävlingsdags.
Och han fick rätt i sitt förhandstips.
– De presenterade topp tre nerifrån. När vi såg att Norge blev trea hade vi våra misstankar att även Sverige skulle vara där uppe.
Hur togs andraplatsen emot av Sebastian och gänget?
– Jag har känt honom länge och vet vilken vinnarskalle han är, så jag tror jag kunde skymta en viss besvikelse. Han vill alltid vinna och jag tror att imorgon kanske han kan börja se andraplatsen som en vinst.
Hur ser resten av kvällen ut?
– Vi ska mötas upp på en restaurang och äta, så det blir nog att skåla i någon form av alkohol. Och fira, det får vi ändå göra. För det är ju ändå ett fantastiskt resultat.