En polis i uniform står på en gata och pekar med ena handen, med träd och parkerade bilar i bakgrunden. Tina Anderberg. Våld i nära relationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tina Anderberg chef för polisens utredningssektion i nordvästra Skåne, menar att det här kan vara avgörande för att förhindra mord. Hör henne berätta mer i videon. Foto: Simon Melin/SVT

Nu ska polisen punktmarkera män som slår kvinnor – kan förhindra mord

Publicerad

Omkring 300 män i hela landet, ett 70-tal i polisregion Syd och 18 i Nordvästskåne – alla bedöms vara särskilt farliga för sin partner. Nu ska de stoppas med en ny metod.

Antalet polisanmälningar om våld i nära relationer – och mot barn – har legat ganska jämnt de senaste fyra åren, hittills i år handlar det om nära 16 000 anmälningar i södra Sverige.

Men nu drar polisen i hela landet igång en satsning för att stoppa individer från att begå grovt, systematiskt och i värsta fall dödligt våld mot sin partner.

Kartlagt farliga män

Tillsammans med forskare har man kartlagt drygt 300 män i hela landet där det enligt polisen finns hög risk för våld. I polisregion Syd är de 70 och i Nordvästskåne 18.

Nu ska polisen tillsammans med andra aktörer i samhället, som psykvården, titta närmare på varje individ.

– Det blir lättare att jobba mer intensivt och konkret mot dem. Vi kommer att hantera de här männen på samma sätt som vi jobbar med personer som driver grovt våld i kriminella nätverk, säger Fredrik Liljeroos, regional samordnare för särskilt utsatta brottsoffer i polisregion Syd.

Få som polisanmäler

Det är bara omkring fyra procent av de utsatta kvinnorna som polisanmäler. Men många kontaktar kvinnojourerna. I Höganäs arbetar Cecilia Nilsson på Familjefridsjouren med att hjälpa dem.

– Det grova våldet tenderar att öka, säger hon.

Kameraskärmens vy visar en person som sittervi bakgrunden, med fokus på en vit skjorta i förgrunden. Skärmen visar kamerainställningar och ett svagt rött ljus, vilket indikerar att kameran är påslagen. Våld mot kvinnor, kvinnovåld, våld i nära relationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra ”Mia” berätta om sitt liv med en misshandlande man. Och hur hon lyckades lämna relationen. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.