Karin Strigård, universitetsöverläkare i Umeå, har följt upp långtidseffekterna av kvinnor som opererats för rektusdiastas.

Ny studie: Opererade för diastas blir starkare och mår bättre

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som opererats för rektusdiastas blir både starkare och mår bättre – och de positiva effekterna kvarstår. Det visar en ny studie som svenska forskare snart publicerar.

Vården för patienter med rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet – skiljer stort i landet. Många kvinnor väljer att vända sig till privata plastikkirurger och betala med egna medel när de nekats operationer inom den offentliga vården.

Bedöms som ett skönhetsproblem

– Detta har tidigare bedömts enbart som ett estetiskt problem, ett skönhetsproblem. Men på senare tid har det framkommit att det finns mycket besvär kopplade till rektusdiastas som inte har med utseende att göra, säger Karin Strigård, universitetsöverläkare vid Kirurgcentrum i Umeå.

Hon ingår i den nationella arbetsgrupp som just nu arbetar fram riktlinjer för diagnostik och behandling av patienter med rektusdiastas.

I dag rekommenderas i första hand bålstabilserande träning. Att ange exakta kriterier för vilka patienter som även ska erbjudas operation är en svår avvägning, enligt Strigård.

– Det är svårt att ange vilka exakta mått diastasen ska ha eller vilka tre symptom patienten ska uppvisa. Symptombilden kan vara vag. Kvinnor med stora delningar behöver inte ha några besvär, och kvinnor med små diastaser kan ha stora besvär.

Ökad livskvalitet

De nationella riktlinjerna väntas bli klara under våren 2020. Vägledande blir bland annat den långtidsstudie, som arbetsgruppen presenterade vid en kongress i Hamburg i september.

Ett 60-tal kvinnor har följts upp fem år efter att de opererats.

– De här patienterna hade låg livskvalitet före operationen, ungefär i nivå med personer som har grav reumatisk sjukdom. Nu visar studien att de här kvinnorna, när vi bad dem skatta sitt mående i livskvalitetsenkäter några år senare, mådde bättre än normalbefolkningen, säger Karin Strigård.

Olika operationsmetoder

Vissa kvinnor i studien fick ett nät inopererat, andra fick enbart magmusklerna ihopsydda. Båda metoderna fungerade.

– Vi kunde också se att man blev starkare i bukmusklerna. Studien visar också att operationen varit till nytta genom att patienterna exempelvis kunnat återgå i arbete, säger Karin Strigård.

Detta är rektusdiastas:

Rektusdiastas innebär att de raka bukmusklerna inte drar ihop sig efter en gravidtet. Delningen brukar ha gått tillbaka ungefär ett till två år efter graviditeten, men för vissa patienter kvarstår glipan mellan musklerna.

Detta kan leda till en instabilitet i bålen och putande mage. Diastaspatienter upplever ofta ryggbesvär och obehagskänslor vid tryck på buken, men även bäckenbottenproblem och värkbesvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.