I drygt fyra decennier har Teckomatorp varit förknippat med giftskandalen efter BT Kemi. I april förra året inleddes arbetet med att ta bort de sista giftresterna. Svalövs kommun skrev avtal med företaget Geoserve som använde en helt ny metod.
Föroreningarna förångades och sögs upp till en reningsanläggning.
I dag är föroreningarna borta. Men eftersom företaget inte i alla lägen fick upp värmen till de 300 grader som var tänkt bildades samtidigt nya gifter – dioxiner (se faktaruta).
Enligt Svalövs kommun är dioxinerna bundna i marken. Det är ingen fara för att de kommer ut i vare sig luft eller grundvattnet.
Men nu är frågan: Hur ska de tas bort?
Avslutar samarbetet
Nyligen beslöt kommunstyrelsen att avsluta samarbetet med Geoserve.
– Företaget vill inte fortsätta arbetet med att värma upp jorden för att få bort även dioxinerna, så kommunstyrelsen beslöt att upphäva avtalet, säger Teddy Nilsson (SD),
Istället får nu den kommunala arbetsgrupp som knutits till saneringen i uppdrag att ta fram en ny lösning.
– I dag är jag lika frustrerad över situationen som jag var glad när saneringen började. Jag trodde att vi såg slutet på BT Kemis föroreningar, säger Teddy Nilsson.
Inte eniga
Men politikerna är inte eniga om att den inslagna vägen är den bästa. Liberalen Torbjörn Ekelund vill att kommunen sätter sig i ett nytt möte med företaget.
– Annars riskerar vi att hamna i segslitna domstolsförhandlingar kring avtalet, säger han.
Ekonomiskt handlar det om sju miljoner kronor som kommunen nu håller inne. Totalt har projektet kostat 180 miljoner, pengar som kommer från Naturvårdsverket.
Nya omständigheter
Geoserves vd Henrik Ekman säger till SVT att det inte är företagets mål att att dra Svalöv inför domstol. Men även han vill fortsätta dialogen om pengarna och om ett fortsatt samarbete.
– Det är en tråkig situation. Men doxinerna är en följd av nya geologiska omständigheter som vi inte kunde förutse; grundvatten som kylde ner vår utrustning, säger han.
Vad är dioxiner
Vid ofullständig förbränning kan oavsiktligt bildade ämnen som dioxiner uppstå. De är långlivade, fettlösliga och giftiga och har egenskapen att de lätt tas upp och samlas hos både människor och djur.
Fakta: Naturvårdsverket