Kvinna i  blont hår, Jenifer Malmkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Jenifer Malmkvist har gjort ett radiodrama i fem delar om giftskandalen i Teckomatorp. Foto: Bernard Mikulic

Nytt radiodrama om giftskandalen i Teckomatorp

Uppdaterad
Publicerad

På 1970-talet avslöjades en av Sveriges största miljöskandaler i den lilla skånska orten Teckomatorp. Nedgrävda gifttunnor förgiftade marken och människorna. I det nya radiodramat är det några personers öde som står i fokus.

Det är Sveriges Radio Drama som nu släpper radiodramat ”Giftskandalen 1975” i fem delar. En berättelse om människor i den lilla bruksorten som blev känd för den stora miljöskandalen.

– Jag har alltid varit mer nyfiken på hur det gick till inifrån fabriken. En av huvudpersonerna är Astrid som får jobb på labbet på fabriken. Och hon märker att det går inte helt rätt till. Hennes dotter får astma och när hon badar i ån får hon utslag, säger regissören Jenifer Malmkvist.

”Ingen lyssnade på ortsbefolkningen”

För regissören har arbetet med dramat fått henne att fundera på om vi idag är så smarta som vi tror.

– Ortsbefolkningen förstod ju att nånting var fel men det var ingen som lyssnade på dem. Och då tänker jag på hur vi har det idag för det är så lätt att se tillbaka och tänka ”Gud vad dumma de var”. Men om 40 år, vad kommer folk säga om oss och hur vi hanterar vår natur och vår miljö?, säger Jenifer Malmkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.