Söder hamnade i rampljuset när stadsdelen i fjol fick de sämsta siffrorna, för upplevd trygghet, i hela landet.
Och siffran är nästintill identisk i årets undersökning. På skalan från ett till sex hamnade Söderbornas samlade känsla av otrygghet på 4,15 i år, jämfört med 4,12 i fjol.
– I stadsdelen har det begåtts grova våldsbrott på öppen gata. Det skapar upplevd otrygghet. Men att det blir det värsta resultatet i Sverige, det blir ett bekymmer för alla i vårt samhälle, säger Mats O Johansson, kommunpolis.
Antalet anmälda brott i stadsdelen ligger på nästan samma nivå som i fjol, enligt lokalpolischef Sven Holgersson. SVT:s Agenda tog upp fjolårets trygghetsmätning i våras.
Förbättring i kommunen
I trygghetsindexet för hela Helsingborg har känslan av trygghet förbättrats jämfört med i fjol. Resultatet landade i år på 2,4. I fjol låg det på 2,78. Trots den positiva förändringen så är ungefär 80 procent av kommuninvånarna ändå oroliga för att utsättas för något brott. Men för att sätta det i relation till faktisk brottslighet så är det även 80 procent av de svarande som inte har utsatts för något brott under det gångna året.
Besviken polischef
Efter polisens stora tillslag på Drottninghög sitter 12 personer häktade, misstänkta för att ha varit inblandade i det som åklagaren kallar drogförsäljning under företagsliknande former.
Sedan dess har polisen och Helsingborg stad lagt stora resurser på att upprätthålla trygghet i området. Men trots det så visar trygghetsindexet bara en liten förbättring, från 3,12 i fjol till 3.
– Med tanke på de positiva signaler vi får när vi är där så är det resultatet en personlig besvikelse. Även antalet anmälda brott på Drottninghög har sjunkit markant. Kanske är det så att de grova brott som inträffat på andra håll i staden påverkar de boendes känsla av trygghet på Drottninghög, säger Sven Holgersson.