Samtliga elever som lämnade utbildningen till hälso- och vårdadministratör i Landskrona förra terminen fick jobb inom området.
Den stora efterfrågan på medicinska sekreterare tror Lotta Stoltz är en bidragande faktor till intresset för utbildningen.
”En härlig mix”
– Det är ett stort söktryck. Vi har över 390 sökande till 22 platser. Hit söker sig personer från vården, frisörer, banktjänstemän, journalister – en härlig mix, säger hon.
Yrkeshögskolan i Lund och Kristianstad, som också utbildar medicinska sekreterare, ser samma ökande intresse för utbildningen.
– Jag har jobbat med utbildningen sedan början av 1990-talet och trycket har aldrig varit som det är nu, säger Ann Sjöstrand, utbildningsledare i Lund.
Jenny Pallesen, 41, flyttade till Skåne för två år sedan och kände att det var dags att byta yrkesspår. Nu går hon andra året på Yrkeshögskolan i Landskrona, och ångrar det inte.
– Jag vill jobba med administration och möjligheten till jobb var det som avgjorde, säger hon.
Pandemin slår olika
Även utbildningen till hud- och spaterapeut i Landskrona har ökat, från drygt 200 ansökningar 2019 till 250 i år.
Andra utbildningar har det svårare i pandemin. Intresset för att läsa till eventkoordinator i Landskrona – för den som vill bli projektledare inom upplevelseindustrin – har fallit.
Till programmets 32 platser sökte 138 personer i år, att jämföra med 170 för två år sedan.
Vill starta utbildning för installatörer
Yrkeshögskolans uppdrag är att möta arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft. Och något som efterfrågats av näringslivet i Skåne är utbildade rörmokare och elektriker.
– Vi har därför lämnat i en ansökan för att starta en utbildning för projektledare inom installatörsbranschen, säger Charlotte White, samordnare för yrkeshögskolan i Landskrona.
Så funkar yrkeshögskoleutbildningar
En yrkeshögskola, förkortat YH, erbjuder utbildningar på eftergymnasial nivå.
Syftet med yrkeshögskoleutbildningar är de ska svara mot arbetslivets behov av yrkeskompetens.
Utbildningsanordnaren kan vara privata utbildningsföretag, kommuner, statliga myndigheter, regioner eller högskolor.
Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som analyserar arbetsmarknadens behov av utbildningar, beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan ochbeviljar statliga medel till utbildningsanordnarna.
Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan