DNA-prov som kan användas i DNA-baserad släktforskning och Bo Lundqvist, Kalla fall-chef i polisregion Syd, som vill använda sig av metoden för att lösa svåra fall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kalla fall-chefen Bo Lundqvist om det galopperande antalet kalla fall och hur han vill att polisen ska använda DNA-släktforskning för att lösa de svårknäckta fallen. Foto: Pontus Lundahl/TT och Joel Sund/SVT Nyheter

Olösta mord samlas på hög – kommissarien väntar på att få använda DNA-släktforskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter 16 år av ovisshet kunde dubbelmördaren i Linköping gripas 2020. Metoden dna-baserad släktforskning, som avslöjade mördaren, har sedan dess bedömts som olaglig och inte använts. Något som Kalla fall-chefen Bo Lundqvist ser som totalt slöseri med tid.

De kalla fallen blir allt fler i Sverige. Nationellt finns det cirka 800 fall av mord och dråp, från 1985 till i dag, som räknas som just kalla fall. De preskriberas inte.

– Under en lång tid har vi haft en galopperande statistik, säger Bo Lundqvist, kriminalkommissarie och chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Syd.

Efter att dna-släktforskning hjälpte till att lösa dubbelmordet i Linköping efter 16 år av misslyckanden, har polisen velat använda metoden för att lösa fler kalla fall, men inte fått det. Integritetsskyddsmyndigheten har bedömt att den bryter mot rådande lagstiftning.

– Det är fyra tappade år, säger Bo Lundquist.

Kan bli tillåtet

Regeringen har lagt ett förslag på lagändring som gör att polisen ska få använda dna-släktforskning, men lagändringen träder i kraft tidigast nästa sommar. Trots det har polisregion Syd redan anställt en släktforskare som hoppas kunna hjälpa till att hitta mördare och identifiera brottsoffer.

– Vi behöver den här den här expertkunskapen, inte bara i själva dna-tekniken och hur den fungerar, utan även i släktforskningens mer komplicerade delar.

”Helt avgörande”

Dna-släktforskningen ska inte enbart användas i kalla fall, utan även i nya utredningar. Tidigt efter att mord eller grova våldtäkter har skett skulle polisen kunna använda metoden, om rätt förutsättningar finns, för att söka efter en gärningsperson. Och kanske också förhindra nya brott.

– Det skulle inte bara vara användbart, utan helt avgörande i en del fall. I ytterligare fall skulle man kunna separera bort oskyldiga.

Här är kalla fall i Nordvästskåne

1980-talet:

Två män och en kvinna mördade

1990-talet:

Åtta män mördade

Pojke mördad

Kvinna mördad

2000-talet:

13 män mördade

Två kvinnor mördade

2010-talet:

14 män mördade

2020-talet:

Två män mördade

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.