Omar följer utvecklingen i Libanon från sitt vardagsrum på Söder i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakom rökmolnen som stiger över Libanon kan familjen El-Malli peka ut sitt hem. Från sitt andra vardagsrum i Helsingborg turas de om att följa nyhetsuppdateringarna dygnet runt. Foto: Hans Larsson/SVT

Omar sa upp sig när Israels attacker mot Libanon inleddes – kontakten med släkten tar all tid

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals döda och tusentals skadade. Omar El-Malli i Helsingborg står i ständig kontakt med sina släktingar och vänner i Libanon sedan Israel inledde sina attacker mot mål i landet.

– Att sitta här och följa när de traumatiseras är väldigt tufft, säger han.

Under våren jobbade Omar El-Malli med ett välgörenhetsprojekt på plats i Libanon men återvände till Sverige när läget började kännas allt för osäkert.

– Libanon är verkligen mitt andra hem men det fanns redan då en uppmaning om att alla svenskar skulle lämna, säger han.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

TV:n igång dygnet runt

Sedan Israels intensifiering av attackerna mot Hizbollahmål i Libanon för två veckor sedan står nu TV:n på dygnet runt hemma hos familjen El-Malli. De turas om att följa utvecklingen och hålla kontakten med släktingarna.

– Det här gjorde att jag lämnade den projektanställning som jag hade. Jag har alltid presterat på de jobb jag haft men nu var det omöjligt att koncentrera sig. Det går inte att sitta på jobbet och prata med mina kusiner och tänka på vad de går igenom. Jag undrar vad de gjort för att förtjäna detta.

Har inte Israel rätt att försvara sig mot Hizbollah?

– Jag förstår att många tänker så. Men vi gillar inte att civila dör. Det är det det handlar om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet