Unicefs talesperson, barn som leker vid tält på gata i Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allt fler barn skadas och dödas i Libanon, säger Unicefs talesperson Tess Ingram. Foto: SVT/Reuters

Unicef i Libanon: Utbildning stoppas när skolor fylls med flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Attackerna mot Libanon pressar hjälporganisationer. Utöver krigstrauman drabbas barnen av utebliven utbildning – och vardag.

– Även det mest robusta humanitära stödet pressas när behovet ökar från 200 000 människor i nöd till 1,2 miljoner på åtta dagar, säger Unicefs Tess Ingram på plats i Beirut.

FN:s barnrättsorganisation Unicef har arbetat i Libanon i 75 år och samarbetar både med regeringen och andra hjälporganisationer. Men trots förberedelser inför en eskalerad konflikt är utmaningarna stora.

– När du kör runt här i Beirut kan du se människor på gatorna, i parker och i provisoriska skydd på stranden, säger Tess Ingram, Unicefs talesperson för Mellanöstern.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Hon tillägger att en femtedel av befolkningen har behövt fly och beskriver att man tillhandahåller sovsäckar, vatten, hygienartiklar och köksutrustning.

– Allt som folk behöver när man bygger upp ett flyktingläger.

Skolorna fulla av flyktingar

De flesta platserna där folk tar sin tillflykt är skolor.

– Barnen skulle ha börjat skolan igen den här veckan, men det gick inte. Skolorna är fulla av folk som behövt fly, säger Tess Ingram.

En utmaning som både myndigheter och hjälporganisationer står inför är hur han ska få tillbaka barn till undervisningen.

– Inte bara för att det är viktigt att barn fortsätter sin utbildning, utan även för att skolan bidrar till viktig struktur och känsla av trygghet för barnen.

Tillsammans med utbildningsdepartementet undersöker Unicef om man kan ta fram en ny terminsplan ifall striderna fortsätter.

Oroas för barns mentala hälsa

Det är oklart hur omfattande den militära aktiviteten kommer att vara i Libanon framöver, enligt Tess Ingram.

– Det har spridit sig från söder och vi hade en attack i norr, säger hon och tillägger att folk är rädda för att platsen de flyr till inte är säker.

På Unicef oroas man av effekterna på barns mentala hälsa, speciellt så kallat komplext posttraumatiskt stressyndrom.

– När barn upplever inte bara en, utan flera, traumatiska händelser. Det är därför psykosocialt och mentalt stöd som vi erbjuder är så viktigt för att se till att barn och familjer kan påbörja bearbetningen av de fruktansvärda saker de har varit med om de senaste veckorna.

Skakande barn

Tess Ingram har även varit på plats i Gaza och säger att det är svårt att jämföra två unika situationer. Men hon ser likheter.

– Jag ser en pappa på flaket av en lastbil med alla sina tillhörigheter och sina två barn. Jag ser familjer som tagit skydd, förvirrade och i chock, och barn som skakar och som inte vill prata, säger hon och fortsätter:

– Det mänskliga lidandet är tydligt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet