Kvinna i profil, flygplan, kvinna som går på flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag skulle egentligen på en semesterresa, nu vet jag inte om jag någonsin kommer tillbaka, säger Dialla, som flugit från Libanon till Cypern. Foto: Filip Huygens/SVT

Flyktingkrisen växer i Libanon – största gränsövergången till Syrien bortsprängd

Publicerad

Kriget mellan Israel och Hizbollah har skapat en ny flyktingkris i Libanon. Hundratusentals personer har redan flytt landet, samtidigt som flera länder förbereder för evakueringar.

Över en miljon av Libanons invånare har tvingats på flykt, enligt landets premiärminister Najib Mikati. Sedan upptrappningen av kriget mellan Israel och terrorstämplade Hizbollah har gatorna i Beirut fyllts av människor som lämnat sina hem i södra Libanon och i huvudstadens södra förorter där de israeliska attackerna varit som mest intensiva.

Samtidigt pågår en kamp för många människor att lämna Libanon.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har omkring 160 000 personer flytt till Syrien sedan den 23 september, varav en majoritet är syrier. Upp emot 1,5 miljoner syriska flyktingar bor i Libanon efter att en gång i tiden ha flytt det krigsdrabbade grannlandet, och många ser nu ingen annan utväg än att återvända.

Huvudväg till Syrien bombad

Vid den gränsen mot Syrien har köerna varit långa och många tar sig fram till fots. Men det som redan var en prövning ser dock nu ut att ha blivit än svårare.

På fredagen förstördes den huvudväg nära gränsen som använts av hundratusentals personer för att ta sig från Libanon till Syrien i en israelisk attack.
Den israeliska militären IDF har svarat med att anklaga Hizbollah för att använda passagen till att föra in militär utrustning till Libanon.

Två människor kramar varandra vid gränsen till Cypern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är flyktvägarna från Libanon – största passagen förstörd i raketanfall Foto: Reuters

Många tar sig till Cypern

Efterfrågan att hitta en plats på ett flyg från Libanon är skyhög, inte minst då flera länder har reserverat flygsäten eller chartrat flyg för sina respektive medborgare som befinner sig i landet.

Knappt 20 mil från Libanon ligger Cypern, som har blivit en plats dit många människor försöker ta sig med både båt och flyg. Ett antal länder, däribland Storbritannien, Australien och Sydkorea, har även skickat militärplan till ön i väntan på evakuering.

Den svenska regeringen och utrikesdepartementet har inga planer på att evakuera svenska medborgare från Libanon.

På torsdagen beslutades att den svenska ambassaden ska återuppta verksamheten i Beirut, bland annat för att hjälpa de svenskar som behöver pass för att kunna lämna landet.

Libanesen Nouhad Chaib har flytt till Beirut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som att du lever men ändå inte, säger libanesen Nouhad Chaib som flytt från södra delarna av landet till centrala Beirut. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet