Stina Blomgren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att det snart är årsdag för Hamas terrorattack mot Israel kan förklara den snabba eskaleringen i regionen. ”Netanyahu behöver ge israelerna en seger.” Foto: SVT

Så evakuerar länder från Libanon

Publicerad

Flera länder evakuerar eller har planer på att evakuera sina medborgare från det krigshärjade Libanon.

Sverige har ännu inga sådana planer. Statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt till TT att det fortfarande finns reguljärflyg att ta. Han uppmanar svenskar i Libanon att åka hem med ett sådant medan det fortfarande är möjligt.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger till Expressen att Sverige bör ha en plan för att kunna evakuera svenska barn i Libanon.

– De har inte själva fattat beslutet att befinna sig där, säger hon till tidningen.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

SVT Nyheter har sökt UD om eventuella planer på evakuering. Man ber om att få återkomma.

Men flera länder – däribland flera europeiska – har redan börjat eller har planer på att evakuera sina medborgare från Libanon. Nyhetsbyrån Reuters har sammanställt ett urval:

Länders planer på evakuering från Libanon

  • Australien – har planer på hur man kan evakuera medborgare sjövägen. Man uppmanar de drygt 15 000 australiensare som befinner sig i Libanon att flyga hem medan flygplatsen ännu är öppen.
  • Kina – över 200 kineser har evakuerats av regeringen, enligt statliga medier.
  • Kanada – planerar att tillsammans med Australien evakuera medborgare sjövägen. Kan i så fall hyra fartyg som kan ta upp till 1 000 passagerare per dag.
  • Cypern – har bett om hjälp från Grekland för att ordna med ett flygplan för de cyprioter som önskar lämna Libanon.
  • Frankrike – har länge haft planer på evakuering men ännu inte utfärdat en sådan order. Har bland annat hangarfartyg för helikoptrar redo att bistå med evakuering.
  • Tyskland – har evakuerat viss personal och deras familjer från Libanon. Säger sig även vara öppna för att stödja tyskar som vill lämna landet.
  • Nederländerna – kommer skicka ett militärplan för att flyga hem medborgare på fredag och lördag.
  • Polen – utrikesdepartementet har sagt att man kommer organisera transport för de som önskar lämna Libanon.
  • Spanien – skickar senast på torsdag två militärplan som kan rymma 350 personer.
  • Storbritannien – har uppmanat sina medborgare att genast lämna landet. Har chartrat ett plan på onsdag som ska flyga hem britter.
  • USA – skickar trupper till Cypern som bland annat ska assistera med evakuering av amerikaner. Arbetar med flygbolag för att ordna fler flyg som amerikaner kan åka hem med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet