En man står i en grå bakgrund med lågt ljus, medan en stridsvagn avancerar i mörker på den högra sidan av bilden, belyst av starka strålkastare som gör att den framträder mot den dimmiga natthimlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid om Israels markangrepp i Libanon: ”Hizbollah är kraftigt försvagade”. Foto: SVT, Baz Ratner/TT

Israel har inlett markangrepp i södra Libanon – trupper har korsat gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Israel har gått in med trupper i södra Libanon, i vad militären (IDF) själv beskriver som en ”begränsad markoperation” som inleddes under natten mot tisdag.

Israel har även utfört ett flertal luftanfall mot Beiruts södra förorter.

– Detta är en ytterst allvarlig eskalering. Frågan alla ställer sig nu är huruvida detta bara är början och hur Hizbollah kommer svara, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Jerusalem.

Sent på måndagskvällen spreds uppgifter i flera medier om att israeliska trupper gått in i Libanon. Något som sedan bekräftades under natten till tisdag i ett uttalande från IDF på X:

”I enlighet med det politiska beslutet inledde IDF för några timmar sedan en riktad och begränsad markoperation i södra Libanon mot terroristmål och infrastruktur tillhörande terroristorganisationen Hizbollah, i flera byar nära gränsen, vilka utgör ett omedelbart och verkligt hot mot de israeliska bosättningarna vid norra gränsen”, skriver IDF:s talesperson Daniel Hagari.

Krig mellan Israel och Hamas

Operationen går under namnet ”Norra pilen” och enligt IDF får markstyrkorna understöd av det israeliska flygvapnet samt artilleristyrkor. De uppgav även att de förberett sig inför markangreppet i flera månader.

Israelisk räd mot palestinskt flyktingläger

På bilder syns ett flertal explosioner i gränsområdet.

Enligt palestinska säkerhetskällor till Reuters ska Israel utfört en räd mot det palestinska flyktinglägret Ein al-Hilweh i närheten av Sidon i södra Libanon under natten.

Det ska vara den första attacken mot det överfyllda lägret sedan konflikten i gränsområdet bröt ut för snart ett år sedan.

Attacker i Syrien och Irak

Samtidigt som Israel inledde sitt markangrepp i Libanon, attackerades Syriens huvudstad Damaskus från luften, rapporterar Reuters.

Enligt syriska statliga medier ska det röra sig om en israelisk attack men Israel har inte kommenterat händelsen.

Minst tre civila ska ha dödats och minst nio skadats i attackerna uppger syriska statliga medier enligt Reuters. De hävdar även att en ut av deras programledare dödats i attackerna, det är dock oklart om personen räknas till de tre döda.

Det ska även ha avfyrats tre raketer mot en bas med amerikanska soldater vid Bagdads flygplats i Irak, rapporterar AFP och hänvisar till två anonyma källor. Det är i nuläget oklart vilka som ligger bakom attacken men liknande händelser har ägt rum sedan kriget i Gaza bröt ut förra året. Vid flera tillfällen har Iranstödda milisgrupper i Irak tagit på sig attackerna.

Explosion vid Beiruts flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Explosioner vid Beiruts flygplats under natten. Foto: Beirut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet