Alexander Atarodi, mellanösternexpert i SVT:s studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten Alexander Atarodi om Irans robotattack under tisdagen: ”Kontrollerat”. Foto: SVT

Mellanösternexperten efter Irans attack: Finns inga regler längre

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare fanns regler och röda linjer i konflikter – nu har reglerna försvunnit, menar Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

– Detta säger något om hur farligt det blivit i Mellanöstern, säger han.

Iran skickade runt 200 ballistiska robotar mot Israel under tisdagskvällen. Enligt Iran var det ett svar på dödandet av Hamas och Hizbollahs ledare. Nästan alla sköts ner av amerikanskt eller israeliskt luftvärn, uppger Israel.

– Det är dramatiska former. Detta är kanske den största attacken Israel upplevt på väldigt, väldigt länge eller någonsin, säger Alexander Atarodi.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Han beskriver läget i hela regionen som spänt.

– Tidigare hade vi röda linjer och regler för hur konflikter eskalerades. Nu har vi ett läge där Iran attacker Israel direkt och Israel attackerar Iran vilket är väldigt farligt.

Alexander Atarodi påpekar att Irans attack är väntad men han tror också att det skett diplomatiska samtal bakom kulisserna.

– Men dödandet av Hizbollah-ledaren blev droppen och då var Iran tvungna att agera för att inte tappa trovärdigheten.

Vill inte ha storkrig

Samtidigt säger Alexander Atarodi att det varken ligger i Irans eller Israels intresse att det ska bli ett fullskaligt krig.

– Men de försöker tänja på gränserna och flytta fram sina positioner.

Alexander Atarodi säger också att Iran är ett av regionens mäktigaste länder med stor militär och ekonomisk kapacitet.

– Men trots den här omfattande attacken i tisdags kväll, visar den ändå att det var kontrollerat. Man skickade politiska signaler: Det här gör vi, men vi vill inte eskalera ytterligare. Vilket är skönt att höra att det finns en logik bakom retoriken.

Så det är symbolisk?

– Det är lite symboliskt. Det är stöd till sina allierade, Hamas och Hizbollah. Vi har inte glömt er och vi hämnas för dödandet av era ledare. Det är mycket retorik och trovärdighet på spel. Att inte tappa ansiktet – det är viktigt i Mellanöstern.

Experten: Nytt läge

Kriget i Gaza pågår fortfarande och enligt Alexander Atarodi står Israel nu inför något helt nytt.

– De har kanske den mest avancerade armén i världen, men Israel är inte förberedda för långa krig. Man har haft korta krig där man är överlägsen på alla möjliga håll. Kriget i Gaza har pågått i ett år, armén är uttröttad, soldaterna behöver bytas ut och reserver måste komma in. Så det här är ett nytt läge för Israel och då undrar man så klart hur länge man kan föra kriget i Libanon också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet