Utrikesminister Maria Malmer Stenergard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har beredskap för olika scenarier”. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) om hur regeringen ser på en eventuell evakuering av svenska medborgare från Libanon. Foto: David Westling

Efter S-kravet – inga planer på evakuering av svenska barn

Publicerad

Det är inte aktuellt för regeringen att evakuera svenska barn från Libanon, som Socialdemokraterna vill.

– Föräldrarna har ett mycket stort ansvar som har valt att ta sina barn till eller behålla sina barn i Libanon, säger utrikesministern till SVT.

Utrikesdepartementet uppskattar att mellan 2 000 och 3 000 svenskar befinner sig i det krigshärjade Libanon.

”Vissa av dessa svenskar kan antas vara fast bosatta i Libanon sedan en längre tid”, skriver UD i ett mejl till SVT.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Omkring 800 är i nuläget registrerade på den så kallade svensklistan, som används av UD för att vid behov kunna kontakta svenska resenärer.

UD har den senaste veckan fått in drygt 100 samtal kopplat till den rådande situationen i Libanon.

S-krav på att ta hem svenska barn

Socialdemokraterna vill att regeringen, som inte har några evakueringsplaner, evakuerar svenska barn från Libanon.

– De svenska barn som nu kan befinna sig i Libanon, de har inte åkt dit på egen vilja. Det är inte deras beslut, sa S-ledaren Magdalena Andersson i onsdagens Aktuellt.

Men enligt utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) är det inte aktuellt.

– Föräldrarna har ett mycket stort ansvar som har valt att ta sina barn till eller behålla sina barn i Libanon trots den strängaste avrådan som Sverige haft i snart ett års tid.

Kan hjälpa till att betala flygbiljetter

Utrikesministern säger att regeringen kan hjälpa till att bekosta flygbiljetter. Just nu kostar den billigaste från Beirut till Stockholm drygt 4 000 kronor och den dyraste cirka 16 000, enligt Flygresor.se.

– Det går fortfarande kommersiella flyg från Beirut, säger Stenergard.

– Jag uppmanar med emfas föräldrar att ta med sina barn i säkerhet i enligt med den avrådan som gäller.

Regeringen har även beslutat att flytta tillbaka svenska ambassaden till Beirut, där föräldrar bland annat kan få hjälp att utfärda pass till sina barn.

UD har inga ”samlade uppgifter” om hur många minderåriga svenskar som är i Libanon.

Inga evakueringsplaner i norden

Flera länder runt om i världen planerar att i olika grad evakuera sina medborgare från Libanon. Sådana planer finns varken i Sverige eller dess grannländer, även om alla uppmanar sina medborgare att lämna.

Yle skriver att en fullskalig finsk evakuering är långt borta. Danmark har ordnat så att danskar som skrivit upp sig på dansklistan får förköpsrätt på flygbiljetter ut ur Libanon, enligt Avisen.

100 finländare ska befinna sig i Libanon, enligt Yle, och minst 90 norrmän, enligt TV2. Antalet danskar är oklart, enligt danska utrikesdepartementet. Cirka 470 är uppskrivna på dansklistan, men antalet kan vara lägre eller högre.

Utrikesdepartementets avrådan

Svenska UD har sedan oktober förra året avrått från alla resor till Libanon, och uppmanar svenska invånare att lämna landet på egen hand.

”Säkerhetssituationen i Libanon har försämrats med inställda flygavgångar och minskat antal biljetter som följd. UD uppmanar svenskar som fortfarande befinner sig i Libanon att snarast försöka boka en plats på tillgängliga flyg”, skriver UD i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet