Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska Sverige evakuera medborgare från Libanon? – Hör debatten mellan Åkesson (SD) och Andersson (S) Foto: SVT

Jimmie Åkesson om svenskar i Libanon: ”Väldigt många med svenska pass som inte borde ha dem”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) tycker att regeringen ska evakuera svenska barn från Libanon.

Jimmie Åkesson (SD) ifrågasätter istället varför svenskar valt att stanna kvar.

– Vi har väldigt många med svenska pass som inte borde ha svenska pass, säger han i Aktuellt.

UD beräknar att det finns mellan 2 000 och 3 000 svenskar i Libanon. Regeringen har inte beslutet om någon evakuering.

Magdalena Andersson tycker att svenskar som valt att stanna i Libanon har ett eget ansvar, men anser att Sverige borde evakuera barn.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– De svenska barn som nu kan befinna sig i Libanon, de har inte åkt dit på egen vilja. Det är inte deras beslut, säger hon och fortsätter:

– Jag antar att regeringen har försökt kartlägga hur många barn som befinner sig i Libanon, samt tagit fram en plan för hur de ska evakueras.

Åkesson: ”Vad i hela friden gör man där?”

Jimmie Åkesson säger att han inte har insyn i Sveriges utrikespolitik, men frågar sig varför svenskar befinner sig i Libanon överhuvudtaget.

– Vi har väldigt många med svenska pass som inte borde ha svenska pass. Man har alltså kommit som flykting till Sverige, sedan har man valt att åka tillbaka till ett land som man flydde ifrån, säger han och fortsätter:

– Då undrar jag: Vad i hela friden gör man där?

Andersson: Rimligt att barn får återvända

Magdalena Andersson tycker det är bra att regeringen har avrått från resor till Libanon och uppmanat svenskar att lämna landet, men konstaterar samtidigt att flera länder väljer att evakuera sin medborgare.

– Ukraina som är ett land i krig har hjälpt sina medborgare att komma hem. Då är det väl rimligt att de barn som är svenska medborgare får möjlighet att återvända till Sverige.

Jimmie Åkesson säger att det fortfarande är möjligt att lämna landet utan hjälp från staten. Tanken på att svenska barn skulle skiljas från sina föräldrar ser han däremot inte som ”orimlig”.

– Om man som förälder väljer att ta sina barn till Libanon, då kanske man inte är så bra som förälder. Då kanske sociala myndigheter borde blandas in, säger han.

Partiledarna diskuterade även ekonomi och de uppmärksammade S-lotterna.

Se debatten i sin helhet här nedan:

Två personer sitter vid ett bord i en TV-studio. En av dem bär en svart kavaj och en blå skjorta, medan den andra är klädd i en grå kostym med en rosa skjorta och en broderad näsduk i fickan. I bakgrunden syns en suddig stadsbild med flera byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson möts i en debatt i Aktuellt. Vill du se debatten med textning finns den på SVT Play. Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet