Bomber faller över Beirut. Peter Fares Fares.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Fares Fares säger att han är rädd och orolig för vad som kan hända hans släkt och vänner som bor i Libanon. Hör honom berätta i videon. Foto: SVT / Ylva Holmgren/SVT

Peters släktingar är i krigets Libanon – står i ständig kontakt

Uppdaterad
Publicerad

Peter Fares Fares från Libanon bor i Sundsvall men har telefonkontakt minst en gång i timmen med släkt och vänner. Oron för vad som kan hända dem blir starkare för varje dag som konflikten trappas upp.

Konflikten mellan den privata milisen Hizbollah och Israel eskalerade i september efter att personsökare, walkie-talkies och annan kommunikationsutrustning exploderade på flera platser i Libanon. De dödliga attackerna uppgavs vara riktade mot Hizbollah och Israel anklagades ligga bakom, något de nekar till.

De senaste veckorna har över tusen människor dödats i Libanon och över en miljon libaneser har enligt FN tvingats på flykt från sina hem.

– Det finns inte möjlighet att hjälpa så många på bara några dagar. De sover på gatorna, berättar Peter som följer utvecklingen genom medier och samtal med nära och kära.

Mellanösterns Paris

Peter Fares Fares minns tiden innan han och hans familj flydde från Libanon och berättar om sol och bad på sommaren och skidåkning på vintern. Beirut har även kallats Mellanösterns Paris.

– Beirut var den rikaste huvudstaden i världen, det fungerade precis som Schweiz. Alla rika araber hade sitt kapital i Libanon, säger Peter.

Vad tror du händer nu?

– Ingen vet. Israels premiärminister Netanyahu lyssnar inte på någon och han är duktig att passa på när amerikanerna tänker på valet, så han har fria händer att göra vad han vill nu, svarar Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.