EU och flera länder – däribland Australien, Tyskland, Italien, Japan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar – har undertecknat förslaget som lades fram av Frankrike och USA under ett möte med FN:s säkerhetsråd.
– Vi räknar med att båda parter accepterar det utan fördröjning, sa Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot då.
Amerikanska diplomatkällor uppger för Sky News att ett eldupphör mellan Israel och Hizbollah är nära förestående. Enligt dem kommer inte Hizbollah vara med och underteckna den eventuella vapenvilan, men den libanesiska regeringen väntas samordna sitt godkännande med Hizbollah.
Netanyahu: Fortsätt med full kraft
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav dock på torsdagen att uppgifterna om vapenvila mellan Israel och Hizbollah var felaktiga.
Istället har han beordrat Israels militär att fortsätta striderna mot Hizbollah i Libanon med ”full kraft”. De senaste dygnen beskrivs som de blodigaste sedan konflikten mellan Israel och Hizbollah 2006.
Enligt förhandlingsexperten Lars-Johan Åge har insatserna höjts eftersom risken parterna står inför är ett fullskaligt krig.
– Det som talar för en vapenvila i alla sådana här extremt svårlösta konflikter är att båda parter förr eller senare kommer till en punkt där kostnaderna är tillräckligt stora för att en vapenvila ska bli attraktivt.
”Dyrt och och besvärligt”
Samtidigt är tajming avgörande för att få till en vapenvila – och frågan är om det är rätt tid för ett avtal.
– Det är både dyrt och och besvärligt politiskt att kriga över tid.
Frankrikes och USA:s målsättning tror han är att skapa utrymme för en större förhandling genom att först komma överens om något mindre, vilket är en vanlig förhandlingsteknik.
– Om man kan få till den här vapenvilan mellan Israel och Hizbollah kan det öppna för ett slut på mardrömmen i Gaza samtidigt, säger Åge.