Maria Malmer Stenergard (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesministern om svenskar i Libanon: Uppmanar med emfas att man lämnar. Foto: Ronald Verhoeven

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till svenskar i Libanon: Lämna omedelbart

Publicerad

Under onsdagen uppmanade statsminister Ulf Kristersson (M) alla svenskar att åka hem från Libanon ”medan det fortfarande är möjligt”. I intervju med SVT säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) att man bör lämna så snart som möjligt.

– Det kommer att bli svårt att få hjälp framöver i en eskalerade situation. Därför uppmanar jag med emfas att man lämnar, säger hon.

Israel har under de senaste dagarna bombat i Libanon. Den israeliska militären påstår att de slagit ut en stor del av Hizbollahs toppskikt men Libanon är ett tätbefolkat land och överallt där anfallen sker finns civila. Sedan måndagen har över 600 människor dödats, varav 50 är barn, enligt Libanons hälsodepartement.

Den israeliska militären IDF menar att Hizbollah bland annat gömmer vapen bland civila.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Den internationella organisationen för migration säger att åtminstone 90 530 personer har tvingats fly med anledning av de senaste israeliska attackerna, rapporterar Reuters

Svensk reseavrådan till Libanon

Hizbollah uttalade sitt stöd till Hamas den 8 oktober 2023 och har sedan dess anfallit Israel med raketer. Utrikesdepartementet har sedan 19 oktober 2023 avrått från resor till Libanon och uppmanat alla svenskar att lämna landet.

– Vi har från regeringens sida varit mycket tydliga under elva månaders tid och uppmanat människor att lämna Libanon. Det är den allvarligaste uppmaningen som vi kan rikta, säger Maria Malmer Stenergard.

”Man kan fortfarande lämna Libanon”

Under natten till onsdagen anföll Hizbollah Israel med tiotals raketer. En av raketerna orsakade flyglarm i Israels huvudstad Tel Aviv, det är det längsta en raket från Hizbollah nått.

Israel har på onsdagen anfallit på flera håll i Libanon. Sammanlagt ska 51 personer ha dödats och 223 skadats i onsdagens anfall, enligt Libanons hälsodepartement.

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesministerier Malmer Stenergard vill att svenskar tar de flygplan som fortfarande går från Libanon.

– Man kan fortfarande lämna Libanon på egen hand, jag uppmanar svenska medborgare att göra detta omedelbart, säger Stenergard.

Storbritannien evakuerar

Storbritannien placerade under onsdagen 700 brittiska soldater på Cypern för att förbereda en eventuell evakuering av brittiska medborgare från Libanon.

Utrikesminister Malmer Stenergard menar att utrikesdepartementet har beredskap för en evakuering men vill inte spekulera i när det hade blivit aktuellt. Ministern uppmanar personer att lämna själva.

– Man har ett mycket stort ansvar som svensk medborgare eftersom att det finns en möjlighet att lämna på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet