En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen är en inomhusmiljö med två personer som sitter framför en fönster med ränder i bakgrunden. Den högra sektionen visar en förstörd byggnad med skräp och rivna material på marken, samt en person som står bland resterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser stora rökmoln” – hör Kate, 12, och hennes mamma Danielle om hur de märker av de israeliska attackerna – och rädslan inför framtiden. Foto: SVT/Reuters

12-åriga Kate om bomberna i Libanon: ”Trodde det var jordbävning”

Uppdaterad
Publicerad

Oron för ett fullskaligt krig mellan Israel och Hizbollah växer sig allt starkare bland befolkningen i Libanon. 12-åriga Kate och hennes familj både hör och ser bomberna från sitt hem i staden Zahle.

– Jag är så rädd att något ska hända oss. Jag vill inte dö, säger hon till SVT.

12-åriga Kate bor tillsammans med sin mamma Danielle, sin pappa och två bröder i staden Zahle i östra Libanon. Även om just deras stad inte har drabbats av bombningarna, är rökmolnen och ljuden från explosionerna i närområdet en stark påminnelse om den allvarliga upptrappningen mellan Israel och Hizbollah.

– Jag känner mig så rädd. I dag hörde vi nya bomber. Det är nära vårt hem så det är rätt skrämmande. Ibland ser vi dem och ibland inte, men vi är alltid, alltid oroliga, säger Kate, till SVT vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Hon skakar på händerna för att visa hur deras dörr skallrade av en av de israeliska attackerna.

– Det var så läskigt. Jag trodde att det var en jordbävning, men det var bomberna. Hela huset skakade.

”Pratar om kriget hela tiden ”

Mamma Danielle arbetar i vanliga fall som modedesigner och har en butik där hon säljer bröllopskläder. Nu kommer inga kunder till affären, vilket påverkar familjens ekonomi. Men hennes största oro gäller förstås barnen.

– Det är en väldigt dålig situation. 2006 var jag singel och inte lika rädd, men nu har jag tre barn. Jag är inte orolig för min egen skull, det handlar bara om min familj, mina barns liv.

Danielle säger att Kate inte brukar berätta att hon är rädd, men att hon hela tiden frågar ”mamma, kommer något hända oss?”

– Vi pratar om kriget och bomberna runt oss hela tiden. Vi är alltid nervösa och tänker på vad som ska hända om några timmar – om vi kommer att överleva eller dö.

Skolan håller stängt

Kate berättar att familjen nu lever timme för timme och att de mest stannar hemma av rädsla för nya bombningar i närområdet. Hennes skola har dessutom fått stänga alla dagar utom en under veckan och hon säger att det gör henne rädd – men också lite uttråkad.

– Det är så tråkigt hemma. Vi gör ingenting. Det finns inget wifi, ingenting. I skolan är jag med mina kompisar, det är roligare.

”Vill inte ha krig”

Familjen oroar sig nu för att den redan allvarliga situationen i landet ska förvärras ännu mer.

– Vi vill inte ha krig. Vi älskar vårt land och jag tänker alltid på mina barns framtid, att den ska bli bättre. Men beslutet är sorgligt nog inte vårt, det är Hizbollahs och de frågar inte oss om vi vill ha krig eller inte, säger Danielle och tillägger:

– Vi vill bara leva i fred och låta våra barn växa upp och leva sina liv.

Hör 12-åriga Kate och hennes mamma Danielle berätta om sin situation i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet