Tvådelad bild. Till vänster SVT:s Stina Blomgren, utsänd i Beirut, till höger rök som stiger vid byggnader i Burj al-Shamali i södra Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Stina Blomgren på plats i Beirut: ”Uppenbart att Libanon inte är rustat för krig”. Foto: SVT, AFP

IDF: Bombar för en möjlig markinvasion i Libanon

Publicerad

Israels militärchef säger att Libanon har bombats hela onsdagen för att förbereda en möjlig markinvasion. Dessutom har Israel kallat in två reservbrigader i norra Israel.

– I dag har det varit omfattande bombningar. Vi väcktes av flyganfall och vi har hört flera explosioner, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren, på plats i Beirut.

”Ni hör jetplanen ovanför, vi har anfallit hela dagen. Det är både för att förbereda marken för ert eventuella inträde och för att fortsätta förnedra Hizbollah”, sa Israels militärchef Herzi Halevi till trupperna vid gränsen till Libanon, enligt ett uttalande från den israeliska militären, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Han avslutade sitt tal till soldaterna så här:

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

”Gå in och förgör fienden där, och förstör deras infrastruktur.”

”Väcktes av flyganfall”

SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren som befinner sig i Libanons huvudstad Beirut berättar hur läget i landet är just nu:

– I dag har det varit omfattande bombningar. Vi väcktes av flyganfall och vi har hört flera explosioner.

Fler än 600 personer har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan landet trappade upp insatsen i måndags.

– Libanon är inte alls rustat för krig och har till exempel inget flygvapen. Sjukhusen är helt överfulla efter den här veckan och en halv miljon libaneser ska befinna sig på flykt, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Netanyahu: Slår till med full kraft

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett inspelat tal att landets soldater har blivit tillsagda att stå klara att gå in i Libanon.

– Vi slår till mot Hizbollah med en kraft de aldrig hade kunnat föreställa sig. Vi gör det med full kraft, säger han och fortsätter:

– En sak kan jag lova er – vi kommer inte att vila förrän de kan återvända hem, säger han med hänvisning till de tiotusentals israeler som tvingats bort från sina hem i norra Israel av rädsla för Hizbollah-attacker.

Israel kallar in reservister

Israel har också kallat in två reservbrigader ”för operativa uppdrag norrut”, i vad som kan ses som ett tecken på ytterligare upptrappning i konflikten med Hizbollah i Libanon.

”Det kommer att möjliggöra fortsatta strider mot terrororganisationen Hizbollah, försvaret av staten Israel och skapa förutsättningar för att invånarna i norra Israel kan återvända till sina hem”, skriver militären.

”Risk att det blir ännu mer blodigt”

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid medverkade i Rapport och svarade på frågan vad som kommer hända om Israel går in med marktrupper i Libanon.

– Det kommer bli ännu värre och mer blodigt med fler döda, säger han.

Samir Abu Eid i nattljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid beskriver utvecklingen av spänningarna mellan Israel och Libanesiska Hizbollah. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet