Man i keps framför bokhylla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohamad Hassan flydde kriget i Libanon under 80-talet – nu är hans familj åter fast i bombattacker i Libanon. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Mohamads familj flyr bomberna i Libanon: ”En hopplöshet sprider sig”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon och den tidigare lokalpolitikern Mohamad Hassans familj flyr Libanon. En israelisk bomb slog ned ett par hundra meter från pappans hus under natten till torsdagen.

– Min syster säger att hon hellre stryker med än att syskonbarnen ska behöva uppleva det här igen, säger Mohamad Hassan.

Mohamad Hassan, tidigare kommunalråd för Liberalerna, spelar upp ett ljudklipp från Whatsapp när SVT Uppsala besöker honom i hans hem.

– Vi slapp undan den här gången, säger hans pappa på arabiska.

Kriget mellan Israel och den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah har tvingat Mohamad Hassans familj, liksom hundratusentals andra människor i Libanon till flykt.

Situationen förvärrades dramatiskt i samband med att stridigheterna mellan Israel och Hizbollah eskalerade under förra veckan.

Bombattack 200 meter från hemmet

Mohamad Hassan följer nyhetsläget noga och vaknade av en nyhetsnotis om en bombattack under natten till torsdagen. Bombattacken hade drabbat centrala Beirut – precis i det område där hans pappa bor.

– Jag visste direkt vilket område det rörde sig om, bara hundra meter om inte närmare min pappas hem. Men sen fick jag ett ljudmeddelande från honom kort därpå och kunde andas ut, säger han.

Hans syster och syskonbarn har bestämt sig för att fly, berättar han.

– Barnen kan inte i gå i skolan nu och min syster känner en hopplöshet. Det sprider sig en hopplöshet bland många, säger han.

Flydde krigshärjat Beirut

Mohamad Hassan berättar vidare om starka minnen från sin barndom då han själv flydde ett krigshärjat Beirut.

– Det är som en deja-vu. Jag minns fortfarande hur jag och min mamma ofta var sekunder från att dö. Vi hade knappt mat att äta eller tillgång till vatten.

I klippet: Hör mer om Hassans känslor kring det eskalerande kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.