Föräldralediga Ronja Gashito i Perstorp välkomnar mer tid i förskolan för mellandottern Yasmine, snart tre år. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Mer tid i förskolan ska minska klyftorna i Perstorp

Uppdaterad
Publicerad

Alla förskolebarn från tre år i Perstorp ska som ett försök i höst erbjudas minst 25-timmarsveckor i förskolan. Det här för att motverka de sociala klyftorna i kommunen.

Det är rektorerna i Perstorp som har drivit frågan om att utöka antalet timmar för barnen.

– Vi ser att de barn som har sämst förutsättningar i förskolan har lägst antal timmar. Vi har också sett att de barn som bara går femton timmar i veckan är de som har störst övrig frånvaro, säger Sassa Gullberg som är förskolerektor i kommunen.

I Perstorp bor många barn i socioekonomiskt utsatta familjer där föräldrarna av olika anledning står utanför arbetsmarknaden.

”Kostar inte mycket”

Hittills har kommunen bara erbjudit de lagstadgade 15-timmarsveckorna om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga.

Men under hösten kommer alla barn i den allmänna förskolan – alltså barn från tre år – i kommunen att erbjudas 25 timmar i veckan.

Försöket berör drygt 100 barn i Perstorp, vilket är var fjärde barn som är inskrivet i förskolan.

– Den här satsningen kostar inte mycket, några pedagoger kommer att gå upp i tid. Samtidigt som det kompensatoriska ansvaret är tydligt i skolplanen, säger Maria Gärdby (C) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Att klara grundskolan, som förskolan lägger grunden för, är den största faktorn för att det ska gå bra för barnet senare i livet, säger hon.

Utjämna orättvisor i starten

Förhoppningen är att utjämnandet av antalet undervisningstimmar ska bidra till bättre språkutveckling, bättre social kompetens och att tidigt skapa en rutin att komma till förskolan och senare skolan varje dag för fler barn.

SVT Helsingborg har ställt frågan till flera kommuner i Skåne och de allra flesta erbjuder de lagstadgade femtontimmarsveckorna om föräldrarna inte jobbar. Lomma, Malmö och Lund sticker ut, se faktarutan.

Erbjudna timmar i förskolan

Höganäs – 15 timmar

Båstad 15 – timmar

Helsingborg – 15 timmar

Klippan – 15 timmar

Landskrona – 15 timmar

Svalöv – 15 timmar

Åstorp – 15 timmar

Lomma – 25 timmar

Ängelholm – 15 timmar

Örkelljunga – 15 timmar

Malmö – 30 timmar (första två månaderna) därefter 15

Lund – 25 timmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.