Det är rektorerna i Perstorp som har drivit frågan om att utöka antalet timmar för barnen.
– Vi ser att de barn som har sämst förutsättningar i förskolan har lägst antal timmar. Vi har också sett att de barn som bara går femton timmar i veckan är de som har störst övrig frånvaro, säger Sassa Gullberg som är förskolerektor i kommunen.
I Perstorp bor många barn i socioekonomiskt utsatta familjer där föräldrarna av olika anledning står utanför arbetsmarknaden.
”Kostar inte mycket”
Hittills har kommunen bara erbjudit de lagstadgade 15-timmarsveckorna om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga.
Men under hösten kommer alla barn i den allmänna förskolan – alltså barn från tre år – i kommunen att erbjudas 25 timmar i veckan.
Försöket berör drygt 100 barn i Perstorp, vilket är var fjärde barn som är inskrivet i förskolan.
– Den här satsningen kostar inte mycket, några pedagoger kommer att gå upp i tid. Samtidigt som det kompensatoriska ansvaret är tydligt i skolplanen, säger Maria Gärdby (C) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Att klara grundskolan, som förskolan lägger grunden för, är den största faktorn för att det ska gå bra för barnet senare i livet, säger hon.
Utjämna orättvisor i starten
Förhoppningen är att utjämnandet av antalet undervisningstimmar ska bidra till bättre språkutveckling, bättre social kompetens och att tidigt skapa en rutin att komma till förskolan och senare skolan varje dag för fler barn.
SVT Helsingborg har ställt frågan till flera kommuner i Skåne och de allra flesta erbjuder de lagstadgade femtontimmarsveckorna om föräldrarna inte jobbar. Lomma, Malmö och Lund sticker ut, se faktarutan.
Erbjudna timmar i förskolan
Höganäs – 15 timmar
Båstad 15 – timmar
Helsingborg – 15 timmar
Klippan – 15 timmar
Landskrona – 15 timmar
Svalöv – 15 timmar
Åstorp – 15 timmar
Lomma – 25 timmar
Ängelholm – 15 timmar
Örkelljunga – 15 timmar
Malmö – 30 timmar (första två månaderna) därefter 15
Lund – 25 timmar