Örkelljungaborna sa nej till att kommunen ska lägga ut den personliga assistansen i privat regi. Men beslutet är redan fattat. Foto: NTB

Örkelljunga sa nej till personlig assistans i privat regi

Uppdaterad
Publicerad

Örkelljungaborna sa nej till personlig assistans i privat regi i söndagens lokala folkomröstning.

Beslutet är redan fattat. Dock har socialnämndens ordförande sagt att det kan bli en ändring efter omröstningen

Det så kallade Samstyret, SD och M, som styr kommunen vill privatisera den personliga assistansen enligt LOV – lagen om valfrihet. De menar att privata aktörer både kommer erbjuda fler möjligheter för brukare samt vara billigare för kommunen.

– Budgeten för socialnämnden har länge varit ett problem. Förra året gick vi drygt 3 miljoner back så vi måste göra något, sa Stefan Svensson (SD), socialnämndens ordförande, till SVT i april.

Beslutet har fattats. Assistansen ska privatiseras. Det kvittar att kommuninvånarna sa nej i folkomröstningen. 798 personer röstade ja, 1 379 röstade nej. 339 personer röstade blankt.

Stor besvikelse

Det var personer som jobbar som personliga assistenter som tog initiativ till folkomröstningen. Och bland dem är besvikelsen stor att kommunen inte väntade in resultatet.

– Hela omröstningen blir ju ett skämt, jag har faktiskt tappat förtroendet för vår demokrati. Jag tror inte det var såhär lagstiftaren menade när de införde möjligheten att genomdriva folkomröstningar, säger Daniel Melander, en av initiativtagarna.

Han blev själv uppsagd av Örkelljunga i höstas och istället tagit anställning i Ängelholms kommun. 34 personliga assistenter sa upp sig när beslutet kom om privatisering..

Så här sa socialnämndens ordförande Stefan Svensson (SD) om man kan tänka sig att ändra sig efter folkomröstningen:

Socialnämndens ordförande Stefan Svensson, från Sverigedemokraterna, utanför kommunhuset i Örkelljunga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att en folkomröstning med stor sannolikhet kommer bli av, vill de styrande partierna inte vänta med att privatisera den personliga assistansen. Hör socialnämndens ordförande Stefan Svensson (SD) motivera beslutet i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.