Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ängelholmsbon Walid har sina föräldrar i Gaza. Varje dag scrollar han på telefonen, i hopp och fruktan om att nästa meddelande kan vara från en närstående. Hör honom berätta mer i vårt inslag. Foto: Linda Ekström/SVT

Oron för föräldrarna i Gaza: ”Är de levande eller inte?”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt en vecka sedan terrorstämplade Hamas attackerade Israel. Från sitt hem i Strövelstorp utanför Ängelholm följer Walid Hams nu Israels motattacker mot Gaza med stor oro. Han har nämligen sina föräldrar och andra anhöriga mitt i konfliktens centrum.

Lördagen den 7 oktober skakades Israel av en storskalig attack från terrororgaisationen Hamas. Mer än 1200 personer dödades och kort därefter gick Israel till motangrepp mot Gaza. Nu stiger dödsiffrorna i Gaza och under måndagen uppgav palestinska myndigheter att minst 2750 personer dödats sedan det fullskaliga kriget mellan Israel och Hamas bröt ut förra lördagen.

Walid Hams är själv palestinier och följer händelseutvecklingen i såväl nyhetsmedier som direkt från närstående. Hans föräldrar, som vanligtvis bor i Helsingborg, befinner sig i Gaza – mitt under pågående krig.

– De finns i Gaza nu – levande vad jag vet, berättar Walid Hams.

FN slår nu larm om att den humanitära katastrofen i Gaza blir allt mer allvarlig. Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Edi råder det brist på vatten och mat, och sjukvården är på väg att kollapsa. Han beskriver läget som akut.

”Gör ont att prata om det”

Varje dag väntar Walid på levnadstecken från sina närstående. Tystnaden fylls av oro och frågan som är så läskig att ställa: ”Hur är det?”. För honom kan ett sms betyda skillnaden mellan liv och död.

– Jag har levt hela mitt liv med den här situationen, så jag är van vid att höra de här sakerna. Men när det eskalerar på det här sättet så är det svårt att hålla fokus. Det gör ont att prata om det, det måste jag säga.

Utrikesdepartementet har haft en avrådan gällande resor till Gaza i många år. Borde dina föräldrar därför ha avstått från resan?

– Nej, det tycker jag inte. UD tänker på medborgarnas bästa. Men pappa är 82 år gammal. Om hans sista dagar är att vara bland sitt folk och stötta dem och göra något vettigt så är det bättre än att han sitter här och tittar på TV och dör av hjärtinfarkt på grund av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.