Ovanligt mycket sill i Öresund – förbud mot bottentrålning kan ha gett resultat

Uppdaterad
Publicerad

Sillstammen i Öresund har ökat markant i år och många söker sig ut på vattnet för att ta del av fiskelyckan. Marinbiologen Jens Per Jeppesen tror att den stora mängden fisk kan bero på att förbudet mot bottentrålning har gett resultat.

– De kommer i kolossala mängder, säger han.

Fiskebåten som ger sig ut i sundet från Helsingborg är fylld av förväntansfulla fiskare. Några har varit med förr medan det är premiär för andra.

Gabriella Tröst Nilsson har fiskat i två år, men mest i insjöar. Nu har hon fått sin dröm om att komma ut på havet för att fiska uppfylld tillsammans med pappa Henrik.

– Det är kul att få napp, säger hon.

I klippet ser du när Gabriella Tröst Nilsson fångar sin livs första sill.

Passerar genom sundet

Öresund erbjuder en bra möjlighet att få koll på sillbeståndet eftersom fiskarna tvingas passera genom den trånga passagen mellan Helsingborg och Helsingör.

– Det är en sillstam som simmar från Skagerack och Kattegatt, genom Öresund och ner mot norra Tyskland där den ska lägga sina ägg, säger akvarie- och museichefen Jens Peder Jeppesen som är utbildad marinbiolog.

Han säger att det ökade sillbeståndet kan bero på flera saker, bland annat att förbudet mot bottentrålning har gett resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.