Kattis Thelander framför övergångsstället i Viken där hon blev påkörd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste finnas ett hinder som förstör bilen om du kör för fort”, tycker Kattis Thelander som själv blev påkörd vid en cykelpassage och övergångsställe i Viken förra veckan. Hör mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Påkörd vid cykelpassage i Viken: ”Hörde ett kras av mina tänder”

Uppdaterad
Publicerad

Det var mitt i lämningstid i Viken då mamman Kattis på cykel blev påkörd av en personbil. Nu kräver hon och flera bybor bättre säkerhet vid Prästavägen.

– Jag har blivit ödmjuk inför livet. Jag är tacksam över att jag fortfarande lever och kan krama min dotter, säger Kattis Thelander.

Det har gått en vecka sedan olyckan. Nu vill hon varna för cykelpassagen och övergångsstället där en bil körde på henne.

– Det är en raksträcka med trettio kilometer i timmen, men ingenting som faktiskt gör så att bilarna saktar ned. Hade det varit ett barn som tog smällen hade det inte överlevt. Och min dotters kompis passerade precis före mig, säger hon.

Förskolestaket nedkört två gånger

I kommentarsfältet till en facebookgrupp vittnar bybor om att de varit i kontakt med kommunen tidigare om trafiken kring Prästavägen som många barn måste passera för att ta sig till både förskolor, vårdcentral och Vikenskolan.

På Solvikens förskola som ligger alldeles intill övergångsstället och cyjkelpassagen där Kattis blev påkörd vittnar rektorn om att bilisterna kan köra fort.

– Två gånger har vi även fått vårt staket sönderkört, en gång under pågående förskoledag, men som tur var inget barn i den delen av gården, säger Caroline Bröchner.

Kommunalrådet: ”Borde gjort mer”

Enligt Peter Schölander (M), kommunalråd i Höganäs, ska säkerheten vid övergångsstället ses över.

– Jag är enig med alla dem som kanske tycker att vi borde gjort mer. Jag har gett förvaltningen ett uppdrag att titta på hur vi kan höja trafiksäkerheten vid det aktuella övergångsstället men även på andra ställen i kommunen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.