Pontus Pålsson intervjuas i Sydnytt.

Idag faller domen mot Pålsson

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan Pontus Pålsson, gruppledare för Moderaterna i Åstorp, dömas för grundlagsbrott. Han står misstänkt för att ha efterforskat källor efter SVT:s reportage.

Åtalet mot Pontus Pålsson är unikt. Nyckelfrågan gäller huruvida förtroendevalda politiker omfattas av efterforskningsförbudet i lagen om yttrandefrihet. Grundlagen förbjuder bland annat en offentlig arbetsgivare att försöka spåra om en anställd lämnat uppgifter till media.

Domen från Helsingborgs tingsrätt släpps klockan elva på fredagen. Kammaråklagare Bo Birgersson har yrkat på att Pålsson ska dömas till dagsböter.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Det var i december 2014 som SVT rapporterade om hur Pontus Pålsson, ledamot i kommunstyrelsen, påstods ha kränkt kommunala tjänstemän. I samband med inslaget blev politikern, som då var ledamot och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, polisanmäld för att ha försökt efterforska vem som blivit intervjuad.

Mejl till tjänsteman

”Har du blivit intervjuad av reporter från SVT kring anklagelser mot mig?”, skrev Pontus Pålsson i ett mejl till en tjänsteman i Åstorp.

Pålsson medgav under rättegången, som inleddes i december 2015, att han skickat mejlet men hävdade att han gjorde det som privatperson, inte som politiker eller i efterforskande syfte. Han hävdade också att Åstorps kommun under flera år förvägrat honom att utöva sitt förtroendeuppdrag.

– Jag är därför förvånad att framställas som en företrädare för myndigheten i Åstorps kommun, sade Pontus Pålsson under rättegången.

JK åtalade

Justitiekanslern, som väckt åtalet, menade å sin sida att Pontus Pålsson är ”myndighetsföreträdare för kommunen” eftersom han sitter i kommunstyrelsen.

Tommy Iseskog, jurist och forskare som är specialist på arbetsrätt, har tidigare sagt till SVT Nyheter att det i bedömningen av misstankarna delvis handlar om tolka huruvida Pontus Pålsson bedöms ha en arbetsgivarroll eller arbetsgivarfunktion.

– Man kan jämföra med en bolagsstyrelse där ju ledamöterna ytterst spelar arbetsgivarrollen, och i en kommun är det ju som regel kommunstyrelsen som har motsvarande funktion, sade Tommy Iseskog.

Uppmärksammat fall

Misstankarna mot Pontus Pålsson, såväl gällande misstankarna mot brott mot efterforskningsförbudet samt de påstådda trakasserierna, har rönt stor uppmärksamhet. Tjänstemän och företrädare för fackförbundet Vision har trätt fram i SVT och vittnat om hur politikerns beteende blivit ett arbetsmiljöproblem.

Pålsson anklagades för att i flera år ha uppvaktat tjänstemän för att utöva påtryckningar och kritisera olika beslut. Han blev också fråntagen sitt passerkort till kommunhuset. Pålsson själv har tillbakavisat anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet