PFAS-drabbat vatten där stora rostiga tankar syns. Till höger en bild på Ulrica Franzon, miljöinspektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska evighetskemikalierna PFAS kapslas in i asfalt annars riskerar gifterna att spridas till Skälderviken. I klippet hör du bland annat miljöinspektör Ulrika Franzon förklara. Foto: SVT/Minna Korsgren

PFAS riskerar att läcka från Brandorama i Helsingborg till Skälderviken – åtgärder för 95 miljoner planeras

Uppdaterad
Publicerad

Det är över hundra gånger för höga halter av evighetskemikalien PFAS i Välabäcken, som via andra vattendrag mynnar ut i Skälderviken. Nu ska spridningen av de giftiga ämnena från brandövningsfältet runt Brandorama stoppas.

– PFAS är ett samlingsnamn för tiotusentals ämnen med liknande egenskaper. Flera misstänks vara cancerframkallande. Hos djur har man sett att de påverkar immunförsvar och fortplantning. De kallas evighetskemikalier för de kan aldrig brytas ned till ofarliga ämnen, varken i kroppen eller naturen, säger Ulrika Franzon som är miljöinspektör i Helsingborg.

Det var på nittiotalet fram till 2008 som brandmännen använde den asfalterade ytan bakom Brandorama för att öva med brandskum som innehöll poly- och perfluorerade alkylsubstanser, PFAS.

Giftet ska kapslas in i asfalt

Nu tvingas kommunen betala för miljösynden.

– Hindrar vi inte den pågående spridningen så riskerar vi i förlängningen högre halter av PFAS-ämnen i fisk i Skälderviken, säger Ulrika Franzon.

Dagvattenledningarna som är förgiftade på området ska bytas ut och den giftiga marken kapslas in med tät asfalt.

– Det krävs ytterst små halter för att de ska överskrida det tillåtna. Projektet bedöms kosta mellan 85 och 95 miljoner kronor och ta upp emot två år, säger Peter Wetterlöv som är projektchef på fastighetsförvaltningen.

Hundra gånger för höga halter

– Halterna av ett av PFAS-ämnena som mätts upp i vattnet i Välabäcken, som rinner intill Brandorama, har varit hundra gånger högre än miljökvalitetsnormen som finns för att skydda oss människor när vi äter fisk från ett specifikt vattendrag, säger Ulrika Franzon.

Farligast för människor är om vi får i oss PFAS via dricksvatten eller mat. Halterna är inte så höga på Brandorama att det bedöms som farligt att vara där, till exempel för brandmännen. Grundvattnet på området används heller inte till dricksvatten. Och i kringliggande enskilda brunnar har man inte upptäckt PFAS alls.

– Så det är ingen akut fara. Vi som bor i Helsingborg behöver inte vara oroliga. Men det är viktigt att vi hindrar spridningen, säger Ulrika Franzon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS, högfluorerade ämnen, är bland det som är absolut mest svårnedbrytbart i naturen. I klippet får du mer information om vad PFAS är. Foto: TT/Montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.