– PFAS är ett samlingsnamn för tiotusentals ämnen med liknande egenskaper. Flera misstänks vara cancerframkallande. Hos djur har man sett att de påverkar immunförsvar och fortplantning. De kallas evighetskemikalier för de kan aldrig brytas ned till ofarliga ämnen, varken i kroppen eller naturen, säger Ulrika Franzon som är miljöinspektör i Helsingborg.
Det var på nittiotalet fram till 2008 som brandmännen använde den asfalterade ytan bakom Brandorama för att öva med brandskum som innehöll poly- och perfluorerade alkylsubstanser, PFAS.
Giftet ska kapslas in i asfalt
Nu tvingas kommunen betala för miljösynden.
– Hindrar vi inte den pågående spridningen så riskerar vi i förlängningen högre halter av PFAS-ämnen i fisk i Skälderviken, säger Ulrika Franzon.
Dagvattenledningarna som är förgiftade på området ska bytas ut och den giftiga marken kapslas in med tät asfalt.
– Det krävs ytterst små halter för att de ska överskrida det tillåtna. Projektet bedöms kosta mellan 85 och 95 miljoner kronor och ta upp emot två år, säger Peter Wetterlöv som är projektchef på fastighetsförvaltningen.
Hundra gånger för höga halter
– Halterna av ett av PFAS-ämnena som mätts upp i vattnet i Välabäcken, som rinner intill Brandorama, har varit hundra gånger högre än miljökvalitetsnormen som finns för att skydda oss människor när vi äter fisk från ett specifikt vattendrag, säger Ulrika Franzon.
Farligast för människor är om vi får i oss PFAS via dricksvatten eller mat. Halterna är inte så höga på Brandorama att det bedöms som farligt att vara där, till exempel för brandmännen. Grundvattnet på området används heller inte till dricksvatten. Och i kringliggande enskilda brunnar har man inte upptäckt PFAS alls.
– Så det är ingen akut fara. Vi som bor i Helsingborg behöver inte vara oroliga. Men det är viktigt att vi hindrar spridningen, säger Ulrika Franzon.