Många kvinnor är rädda för att få bristningar i underlivet i samband med förlossningen. På sjukhusen arbetar personalen med olika metoder för att kvinnorna ska slippa besvär.
Barnmorskan kan använda händerna för att skydda bäckenbotten på kvinnan, genom att hålla emot så att barnets huvud inte föds fram för fort. Det kallas för det finska greppet.
I Helsingborg har en grupp tagit fram ett hjälpmedel, en liten flärp av plast som barnmorskan lägger i slidans yttre bakre del och mellangård när barnents huvud syns några centimeter. Den kan göra att kvinnors lidande minskar och att rädslan för att föda fler barn blir mindre.
– Vi samarbetar med kvinnan som ska föda och vi har märkt att flärpen hjälper många, berättar Vera Pouikli, som i många år har arbetat som barnmorska på förlossningsavdelningen i Helsingborg.
De berättar om kvinnor som kommer för att föda sitt andra eller tredje barn, som frågar efter det lilla hjälpmedlet så de ska slippa bristingar. Det är i första hand förstföderskor som drabbas av allvarliga brisningar.
– Det här är ett problem som vi ska ta på allvar. Det finns många kvinnor som lider i det tysta, säger överläkare Knut Haadem.
Han hoppas att flärpen ska kunna lanseras kommersiellt i slutet på året så att fler sjukhus runt om i världen kommer att använda den.
I en vetenskaplig studie, som personalen i Helsingborg har genomfört i samarbete med kolleger i Malmö och Lund, har det visat sig att skyddet har en positiv effekt. De som helt slipper bristningar har blivit fler och de med svåra bristningar har blivit färre.
– Vi ser att alla kvinnor kan få hjälp. Det gör inte ont och det finns inga biverkningar, säger Knut Haadem.