Det handlar om orosanmälningar som inte hanterats, alltför långa handläggningstider och bristande dokumentation i ärenden – fel som bryter mot lagar och föreskrifter.
Revisionen spårar haveriet till bristande ledning och styrning på förvaltningsnivå, men även till brister hos handläggare. Det yttersta ansvaret läggs på politikerna i utbildningsnämnden.
– Det är väl känt att vi som politiker har det högsta ansvaret över verksamheten. Så säger kommunallagen och jag hukar inte för det ansvaret, säger Thomas Nerd (S), ordförande i nämnden sedan början av 2019.
Det saknas mål för verksamheten och kvalitetsarbetet har inte levt upp till kraven, enligt revisionen.
– Men vi är lekmän, vi förlitar oss på att tjänstemännen berättar hur saker ligger till. Det har de inte gjort och det framgår av revisionen. De har ljugit och bedragit oss, säger Thomas Nerd (S).
Ansvariga chefer har lämnat
En rad chefer för individ och familjeomsorgen har lämnat Båstad kommun. Senast i raden är Henrik Andersson, tidigare bildningschef, som blivit arbetsbefriad tio månader innan hans anställning avslutas. Därför finns det i dag ingen kvar som kan bemöta politikernas anklagelser.
Politikern Helena Stridh (BP), tidigare ordförande i nämnden, upplever också att nämnden felinformerats.
– Vi har gjort så gott vi kunnat. Men vi har inte haft all information som vi behövt.
Fel fokus
Men hon medger också att det fanns en fokus på fel saker.
– Det ekonomiska läget inom individ och familj under min tid var tufft, därför fokuserade vi på ekonomin. Men om vi fått veta att det fanns kvalitetsbrister hade vi givetvis följt upp det. Vi fokuserade på fel saker.
Helena Stridh säger dock att hon inte tänker bära hela skulden själv.
– Jag tar på mig min del av ansvaret. Men jag vill att man utreder vem som underlåtit att göra polisanmälningar när barn blivit slagna och som lagt orosanmälningar i skåpet och glömt dem.
– I går fick jag besked om att ansvarsfrågan inte hanteras i revisionsrapporten, utan att det ett arbete som pågår inom HR, säger Helena Stridh.