Släckningsarbete vid en skogsbrand. Spridningsrisken i torkan gör att räddningstjänsten skickar extra resurser på vissa utryckningar. Arkivbild. Foto: SVT

Räddningstjänsten: Folk bryter mot eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremtorka i princip i hela landet – och det har varit eldningsförbud i Skåne i två månader. Men det är ett förbud som en del människor inte följer, enligt räddningstjänsten.

Det brinner på runt 37 platser i landet och räddningsenheter jobbar dygnet runt för att släcka skogs- och gräsbränder.

I Skåne har situationen varit förhållandevis lugn, i jämförelse med andra områden. Däremot upplever de andra problem, som att eldningsförbudet inte respekteras. Vid ett flertal tillfällen har brandkåren ryckt ut på bränder där personer brutit mot förbudet.

– Det har varit olika saker. Från cigarettfimpar och eldning av material i trädgårdar samt i skog och mark, säger Lars Andersberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Jonathan Sjöberg, operativ chef, delar hans bild.

– Det finns absolut folk som inte har fångat upp det här budskapet och jag tror att det beror på att man inte förstår riskerna, säger han.

Tar resurser från räddningstjänsten

Oaktsamhet vid eldning riskerar inte bara skogs- och gräsbränder, utan det tar resurser från räddningstjänsten.

– Eftersom det är så torrt och att spridningsrisken är stor, gör att vi skickar många enheter på en del larm. Enheter som kan användas på annat sätt, det påverkar vår beredskap, säger Lars Anderberg.

Jonathan Sjöberg menar att det är tillåtet att grilla vid iordningställda grillplatser eller i en grill på sin villatomt. Men i dagens läge, med extremtorka och stor spridningsrisk, avråder han helt från det. 

– Mitt förslag är att njuta av värmen, men strunta i att grilla.

– Det är extremt viktigt att man respekterar det här eldningsförbudet, så att inte vi får en situation som vi inte kan hantera, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.