Sarah Törnqvist, ansvarig på återvinningscentralerna i Landskrona och Svalöv, bär på en stor blå plastpåse fylld med kläder. Hon står inne i en stor container fylld av textilier både i plastpåsar och som ligger löst. Bakgrunden visar kaos av kläder och kassar som lagrats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Landskronabor flitigt lämnar in gamla kläder hos återvinningscentralen. Foto: Anna Simonsson/SVT

Rekordmängd kläder inlämnade i Landskrona efter ny textillag

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du inte längre slänga dina kläder i restavfallet där hemma. Något som kan upplevas krångligt verkar inte gälla för Landskronaborna som istället samlat in rekordmängd textiler.

Insamlade textilier har dramatiskt ökat på återvinningscentralerna i Landskrona och Svalöv sedan den nya lagen, som förbjuder att kläder slängs i restavfall, började gälla i år.

– Det har vällt över med kläder i containrarna både i Landskrona och Svalöv, bara under dessa få dagar in på det nya året, säger Sarah Törnqvist, LSR.

Förslag om producentansvar utreds

Den nya lagen innebär att kommunerna ansvarar för att samla in och sortera ut textilavfall, som ska kunna återanvändas och säljas på nytt eller återvinnas om det är trasigt.

Samtidigt utreds ett förslag på EU-nivå, där textilproducenterna om några år kan få ansvar för textilavfallet. Men innan det är klart får Landskronaborna fortsätta att lämna in både trasiga och hela textilier på återvinningscentralerna.

Så ska du återvinna textilier

– Textilen ska lägges i plastpåsar som ska vara knutna.

– Det som ska lämnas in är kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil.

– Textilåtervinningen får inte vara blöt eller smutsig eller ha skadedjur eller mögel på sig, eftersom det inte går att återvinna om det blir förorenat.

– Hela och rena kläder ska i första hand skänkas till en klädinsamling för att återanvändas.

Källa: Naturvårdsverket/LSR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.