Det yngsta lammet är bara två veckor gammalt när SVT Nyheter Helsingborg besöker fårstallet. Det är några ovanligt fruktsamma vårveckor som passerat, när totalt 106 lamm har tagit sina första andetag – 19 fler än året innan. Det kan bero på flera faktorer.
– Både att man utfodrar rätt och sen att man betäcker i rätt tid och har bra djurhållning, säger Viola Thorbjörnsson som är sistaårselev på skolan. Det är kul för man känner verkligen att detta år har vi lyckats.
Att det blev så många just i år beror till stor del på att många tackor som blev mammor för första gången och som normalt bara får ett lamm istället fick flera. Dessutom var endast två av totalt 108 lamm dödfödda, vilket är en rekordlåg siffra.
Elevjour bistår
Varje år får elever på skolans inriktning Djurvård och Lantbruk ingå i en lamningsjour som snabbt kan behöva rycka ut. En av dessa är Viola Thorbjörnsson, som bistod vid såväl den första som den sista av vårens lamningar.
– Det viktigaste är att se till att lammet får i sig råmjölk så den kan bygga upp ett immunförsvar och såklart också kolla att mamman tar hand om sina lamm, säge hon.
Efter att hon tagit studenten i sommar hoppas hon få fortsätta jobba med just får och lamm.
Hör när Viola berättar om hur lamningar går till i klippet ovan.