Två orange robotkatter på ett vårdhem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de olika robotdjuren som används på Almgården i Båstad i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson

Robotdjuren i äldreomsorgen ökar – men utvärderingen brister

Uppdaterad
Publicerad

Robotdjur har på kort tid blivit allt vanligare inom äldreomsorgen. Över hälften av Sveriges kommuner har köpt in denna typ av teknik – men samtidigt är ämnet relativt outforskat.

Över hälften av landets kommuner har nu robotdjur i sin verksamhet, enligt en enkät som forskaren Sofia Thunberg gjort i samband med en avhandling vid Linköpings universitet.

Ett robotdjur kan se olika ut men föreställer ofta en katt eller hund och kan efterlikna rörelser och ljud.

– De har en enormt lugnande effekt, just att ha dem i knät och känna när magen går upp och ner som att de andas, säger Annika Müller-Hansen, enhetschef på Almgården i Båstad.

Forskaren: Svårt att dra slutsatser om effekter

Medan robotdjur tidigare främst förknippats med demensvård visar forskaren Sofia Thunbergs undersökning att det spridits till en rad andra områden, såsom korttidsvård och LSS.

– Sedan 2019 har antalet kommuner som använder tekniken ökat markant, men det har inte följts av motsvarande utvärderingsarbete vilket gör det svårt att dra säkra slutsatser om teknikens faktiska effekter, säger Sofia Thunberg.

Skiftande intresse för robotdjuren

I nordvästra Skåne har bland annat Båstad kommun köpt in robotdjur där de på Almgården används för personer med kognitiv svikt.

– Det är ingen gruppaktivitet, utan vi lägger ut dem i verksamheten och fångar upp när vi märker att någon har ett extra intresse.

Intresset för djuren är skiftande.

– Just nu har vi tre som tycker att det här är fantastiskt, ibland är det män och ibland kvinnor.

Forskare Sofia Thunberg ser många fördelar med robotdjuren.

– Man känner sig sedd, att man har ansvar för ett djur men när man är i en demenssjukdom så kan man tro att det är ett riktigt djur, vilket utmanar personalens arbete med att svara på frågor som exempelvis varför tassarna känns lite hårda.

Brist på utvärderingar

Efter att ha pratat med kommunerna som valt att köpa in robotdjur upptäckte Sofia Thunberg att det finns en brist på utvärdering av hur många som använder robotdjuren och hur de fungerar på boendena.

– Socialstyrelsens årliga rapporter visar att ungefär sju procent av kommunerna svarat att de köpt in den här typen av teknik medan våra enkätsvar visar att över 50 procent har köpt in robotdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.