Margareta och Bengt-Olof Björkenvall lastade två päronträd på släpet på söndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta och Bob Björkenvall lastade två päronträd på släpet på söndagen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Rusning efter gratis päronträd i Höganäs

Uppdaterad
Publicerad

Höganäs kommun har fått en stor donation päronträd. Ett flertal ska planteras ut runtom i kommunen och i helgen fick även invånarna möjlighet att ”adoptera” träd.

Höganäsbornas intresse för att ta hand om päronträd var stort på söndagen. Två träd per hushåll delades ut med förbehållet att de bara får användas för eget bruk.

”Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att plantera ett päronträd på sin tomt”, skriver Höganäs kommun på sin hemsida.

Flera hundra päronträd flyttar ut

Under helgen fick närmare 500 träd nya hem.

– Vi ska ha dem i trädgården på en nyanlagd del, säger Bob Björkenhall, en av helgens nyblivna päronträdsadoptivföräldrar.

Vet ni vad det är för sort?

– Nej, det vet vi inte. Men det spelar inte så stor roll! säger Bob Björkenhall, och lastar glatt på två päronträd på släpet.

SVT kan berätta att träden som delas ut antingen tillhör päronsorten Clara Fries eller Conference.

Gåva på tusen träd

Träddonationen kommer från en handelsträdgård och består av 1 000 päronträd.

Träden är 4 meter höga och 2,5 meter breda och lämnas ut barrotade, alltså utan stor jordklump vid rötterna, för att de ska bli lättare att hantera.

Även skåningar från andra delar av Skåne hade förbeställt och hämtade ut päronträd på söndagen.

Om man vill adoptera päronträd kan man boka tid här via Höganäs kommuns hemsida fram till midnatt den 20 november. Även kommande helg sker utlämning av förbokade päronträd.

Linus Bjärngard med kollegor från Höganäs kommun hade en svettig helg med många päronträd att lämna ut till blivande trädföräldrar. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så här OMplanterar du ett päronträd

Planteringsanvisningar:

*Om trädet har brutna grenar, korta in dessa till närmaste grenvinkel, klipp av eventuella skadade rötter.

*Gräv en planteringsgrop, gör den hellre för bred än för djup. Trädet bör ställas på en icke uppluckrad ”platå” för att förhindra sättning, utanför denna bör jorden dock luckras. Det är viktigt att rothalsen hamnar ovan mark, de översta rötterna ska endast vara någon centimeter under jord.

*Om trädet är lätthanterligt kan man även luckra direkt under rotklumpen.

*Slå ner trädstöd intill rotklumpen.

*Återanvänd ca 2/3 av jorden du grävt upp (ej grässvål) och lägg runt rotklumpen. Trampa till jorden så att inga luftfickor blir kvar och vattna rejält.

*Blanda resterande jord tillsammans med eventuell jordförbättring och lägg på.

*Bind fast trädet med juteväv eller liknande i trädstöden. Detta är viktigt eftersom trädets rotsystem är litet och det därför är beroende av stöd för att inte välta.

*Lägg på eventuell barkflis/täckbark 5-10 cm.

*Eventuellt kan även ett gnagskydd vara bra om du har problem med skadedjur på din mark.

Vattning:

I princip får rotsystemet aldrig torka ut under etableringen de två första åren. Vattna där rötterna är, inte dit de ”ska”. Vattna helst ofta och mindre mängd än sällan och för mycket.

Det finns alltid risker med att plantera om träd som stått länge på samma plats. Även om du sköter trädet precis enligt instruktionerna finns det en risk att det inte överlever.

Eftersom träden kommer fokusera på att bygga ut rotsystemet efter omplantering, kan det bli utan frukt första året.

Källa: Höganäs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.