Harald Roos, sjukhusdirektör. Foto: SVT

Första provtagningen vid Helsingborgs lasarett: 15 procent var smittade

Uppdaterad
Publicerad

15 procent, eller 25 av 170 testade personer, bar på coronaviruset. Så blev resultatet av den första omgången provtagning av sjukvårdsanställda med vaga symptom.

Nyligen inleddes coronatester av sjukvårdspersonal vid Helsingborgs lasarett. De som testades var hemma från jobbet med vaga virussymptom.

Nu kommer facit från den allra första testomgången: 25 av 170 testade hade covid-19, motsvarande 15 procent.

Coronavirus i Skåne

– Jag är lite förvånad över att inte fler var smittade, det är en lägre andel än jag väntade mig. Men jag är lättad över beskedet. Det här innebär att många kunde gå tillbaka till jobbet, säger sjukhuschef Harald Roos.

Beredskapen ändras inte

Var de som testades positivt för corona fått smittan är omöjligt att säga. Men beskedet leder inte till någon ändring av beredskapen på lasarettet.

– Nej, jag tycker att vi har ett bra och väl fungerande smittskydd, säger Harald Roos.

Beredskapen ställdes nyligen på prov när halva personalen på en avdelning konstaterades bära på coronasmitta. Avdelningen fick stängas till hälften och en del av patienterna flyttades till andra avdelningar. Ingen av dem var smittad.

Avdelningen öppnas igen

– Nu är allt under kontroll och i dagarna öppnar vi hela avdelningen igen, säger Harald Roos.

Smittskyddspersonalen tog provet och kunde konstatera att smittan bland personalen inte hade spridit sig till flera avdelningar på lasarettet.

– Det hade varit en mardröm. Jag är väldigt glad över att vi lyckades hålla det isolerat till den drabbade adelningen, säger Harald Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet