I fredags rapporterade SVT Nyheter att totalt 219 vapen lämnats in i polisområde Syd. Nu har vi tagit del av den lokala statistiken.
I Helsingborg har cirka 40 skjutvapen lämnats in sedan amnestin startade den första februari.
– Det är en mix av jaktvapen, alltså hagelgevär och kulgevär, men så har vi också fått in någon revolver och ett par pistoler, konstaterar Malin Rantzow, som är gruppchef på polisen.
Totalt har polisen i nordvästra Skåne placerat ut vapenskåp i Klippan, Landskrona, Ängelholm och i Helsingborg. Eftersom vapnen inte analyseras än går inte att säga om något går att knyta till någon pågående brottsutredning eller skjutning.
– Alla vapen vi får in är en vinst för samhället, konstaterar Malin Rantzow.
LÄS MER: Så fungerar vapenamnestin
Illegala inflödet av vapen okänt
Samtidigt vittnar Tullverket om att det är lätt att olagligt föra in vapen i landet idag. Det sker vanligtvis via bil eller buss över landsgränsen, men även via posten och med kurirfrakt.
– Det är svårt att analysera inflödet av illegala vapen. Ett och samma vapen kan ju användas flera gånger så det behöver inte finnas ett direkt samband med antalet skottlossningar. Vi har bara möjlighet att kontrollera en bråkdel av alla bilar och postpaket som kommer in i landet, säger Oscar Lindvall som är tullåklagare.
Tullfacket: Vapenamnestin riskerar att bli ett slag i luften
Frågan är om polisens vapenamnesti verkligen kommer åt de vapen som finns i samhällets kriminella miljöer.
– Vi riktar oss mot de kriminella miljöerna. Personalen som jobbar ute på gatan har fått information att gå ut med till de personer som befinner sig i dessa kretsar, säger Malin Rantzow.
Så många skjutvapen har hittills samlats in
Helsingborg: cirka 40 st
Landskrona: 16 st
Ängelholm: 17 st
Klippan: 10 st
Region Syd totalt: 219 st
Landet: nästan 800 st
Förra vapenamnestin samlades totalt 15 000 vapen in i Sverige
Källa: Polisen, statistiken avser första veckan under amnestin