Skottsensorerna ska känna av när ett skott avfyras och i samma stund ska en kamera slå på för att förhoppningsvis fånga gärningspersonen på film.
Malmöpolisen har redan ansökt om tillåtelse för att sätta upp skottsensorerna på olika platser i Malmö – men utrustningen är inte på plats än.
– Det kommer att underlätta för oss oerhört i jakten på gärningsmän som ofta försvinner snabbt iväg på en moped efter skottlossningen, säger Mats Karlsson som är biträdande områdeschef på polisen i Malmö.
Helsingborg intresserade av sensorerna
Direkt när ett skott avlossas så kommer polisen att larmas.
– Nu tar det tre minuter för oss att komma till platsen och då har personen ett oerhört försprång och vi vet inte ens vilket håll han har stuckit, säger Mats Karlsson.
I nuläget görs en upphandling av NOA, Nationella operativa avdelningen, om utrustningen som är en del av polisens nationella kameraprojekt.
Även i Helsingborg är man intresserade av utvecklingen.
– Vi ska ner till Malmö i nästa vecka för att se hur de arbetar med det här, vi är definitivt intresserade av den här typen av utrustning, säger Sven Holgersson som är områdeschef för polisen i Helsingborg.
Allt vanligare med kameraövervakning
Nyligen blev det godkänt för kameraövervakning i Furutorpsparken i Helsingborg och det finns planer på fler kameror.
– Vi ska sätta upp kameror på Planteringen och Söder, säger Sven Holgersson och fortsätter:
– Man kan aldrig veta exakt var brott ska ske men vi placerar övervakningsutrustning på strategiska platser.
Han tror att kameror och ljudsensorer kan vara bra både för att förebygga brott men också i pågående utredningar.
– Visserligen är oftast gärningspersonen maskerad vid skjutningar men vi kan kolla på andra saker som kroppsspråk och kläder.