Marita Stureson, budget- och skuldrådgivare, sträcker sig fram för att ta något ur ett skåp, med en samling pennor och kontorsmaterial i förgrunden. Bakgrunden visar en ljus inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marita Stureson som är budget- och skuldrådgivare ser både fördelar och risker med regeringens förslag om att slopa ränteavdraget för blancolån. Foto: Simon Melin/SVT

Skuldsaneraren om blancolånsreformen: En räddningsplanka som kan försvinna

Publicerad

Regeringen vill slopa ränteavdraget för blancolån. Något som Kronofogden menar kommer leda till tusentals fler ärenden hos myndigheten. Men på sikt kan det få ned överskuldsättningen i Sverige.

Svenskarnas skulder till Kronofogden är rekordhöga, men samtidigt har myndigheten fått in lika många betalningsföreläggande kopplat till lån och krediter som under hela förra året.

– Jag är väldigt orolig. Vi har 130 miljarder kronor i skulder på indrivning hos oss, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Vill sjösätta flera reformer

Det är bland annat därför regeringen och Sverigedemokraterna vill genomföra flera reformer. Bland annat vill man ställa högre krav på de som lånar ut och de som ger kredit till privatpersoner måste ha banktillstånd.

Om förslaget går igenom ska ränteavdraget för blancolån halveras till 50 procent för beskattningsåret 2025 och helt avskaffas till 2026. En alldeles för snabb nedtrappning enligt flera myndigheter.

– Risken är att fler hamnar i en skuldfälla och det är en tragisk konsekvens av det, säger Marita Stureson som är budget- och skuldrådgivare i nordvästra Skåne.

Tusentals fler ärenden hos Kronofogden

Kortsiktigt skulle reformen bland annat leda till att Kronofogden får 15 000 fler ärenden men som i längden skulle minska skuldsättningen i Sverige.

– Vi skulle vilja att nedtrappningen sker på fem år, då hade färre hamnat hos oss. Samtidigt förstår vi att regeringen går hårt fram eftersom vi inte har haft ett så här stort inflöde till Kronofogden sedan 1990-talet, säger Davor Vuleta.

Att det behövs mer tid har flera instanser skrivit i sitt remissvar till regeringen.

– Vi tycker inte att skattemedel ska subventionera konsumtion. Däremot tycker vi att man skulle dra ut nedtrappningen under en längre tid för att mildra den här smällen som det kommer blir för ganska många, säger Marita Stureson.

Blancolån

  • Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver pantsätta någon egendom som garanti för lånet.
  • Räntan på blancolån är oftast högre än på lån med säkerhet, eftersom långivaren tar en större risk.
  • Belopp: Du kan vanligtvis låna mellan 10 000 och 600 000 kronor, beroende på långivarens villkor och din kreditvärdighet.
  • Återbetalningstiden varierar, men ligger ofta mellan 1 och 15 år.
  • Blancolån kan användas för olika ändamål, som renovering, bilköp eller att samla dyrare lån och krediter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.