Genom att höja bolånetaket vill regeringen undvika att bostadsköpare finansierar sin kontantinsats med högrisklån. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill höja bolånetaket

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna ”toppar upp” sina bolån med högrisklån – sen hamnar de i skuldfällan. Det menar regeringen som nu vill komma åt problemet med ett höjd bolånetak.

De svenska hushållens skuldsättning ökar och skulderna hos Kronofogden har skjutit i höjden. Nu vill regeringen införa nya åtgärder för att förhindra att fler hamnar i skuldfällan.

Vill sänka trösklarna

Bland annat vill man ge Finansinspektionen i uppdrag att höja det så kallade bolånetaket – från 85 till 90 procent. Anledningen är att många svenskar ”toppar upp” sina bolån med blancolån för att ha råd med kontantinsatsen. Följden blir höga räntor och svårbetalda skulder.

– En höjning av bolånetaket skulle kunna sänka tröskeln för att fler ska komma in på den ägda bostadsmarknaden och samtidigt minska drivkrafterna att ta blancolån, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Ränteavdragen kvar för bolån

Man vill också trappa ned ränteavdraget för blancolån. Om allt går som det ska ska avdraget för dessa lån vara borta 1 januari 2026.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) understryker att nedtrappningen gäller just lån utan säkerhet. Det gäller alltså inte för bostadslån.

– Ränteavdragen är mycket betydelsefulla för hushållen, att ta bort eller trappa av dem skulle vara väldigt dyrt för hushållen, säger han till TT.

Calmfors: ”Småduttande”

De nya förslagen tas emot med viss skepsis av experter.

– Det är för mycket småduttande. Det är svårt att se något systemtänk, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, till TT.

Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta, tycker att fokus bör ligga på amorteringskraven.

– I praktiken spelar nog inte det här jättestor roll. Det viktigaste är att man tittar på amorteringskraven, säger han till TT.

Regeringen ser sedan tidigare över utformningen av amorteringskravet i en utredning. Hur amorteringskravet kan förändras är ännu inte klart – utredningen ska vara klar senast i oktober i år.

Bilder på olika partiloggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s politikreporter Karolina Skoglund går igenom partiernas syn på boende och skuldsättning Foto: Helin Pakdemir/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.