En illustrerad bild i vintermiljö. Ett hus i bakgrunden och i förgrunden syns två människor – en man och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen har suttit häktad i drygt nio månader misstänkt för att ha mördat sin fru. Se mer om det ovanliga fallet i videon ovan. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Skulle begå självmord tillsammans – nu är maken mordmisstänkt

Publicerad

I början på året hittades en död kvinna i sitt hem i nordvästra Skåne. Polisen kunde snabbt fastslå att hon var ihjälskjuten och nu pågår rättegången där hennes man misstänks för mordet.

Mannen och kvinnan levde enskilt – nästan isolerat. Enligt deras medicinska journaler led de båda av fysiska åkommor som begränsade deras liv till den grad att de kände att livet inte längre var värt att leva. De beslöt att gemensamt ta sina liv.

– Hon har haft en önskan om att de ska göra det tillsammans. Man har kommit överens om detta men han har inte mäktat med att döda henne, säger mannens advokat Pontus Peyron.

Mannen nekar

Nu pågår rättegången vid Helsingborgs tingsrätt mot mannen som mot sitt nekande misstänks för mordet på sin fru. Försvaret hävdar att kvinnan på egen hand har lejt en tredje person.

– Hon har behövt assistans och det har med hennes hälsosituation att göra. Han har inte klarat av att göra det som krävs. Om han hade uppfyllt hennes önskan hade han inte haft några som helst problem med att ta ansvar för det, säger Pontus Peyron.

Försvunnet mordvapen

Det var när mannen kom in på psykakuten som sjukvårdspersonalen larmade polisen. Han berättade då att hans fru var död.

– Polisen hittade kvinnan i sin säng och såg att hon var skjuten men det fanns inget vapen i närheten av henne. Och det kan hon omöjligen ha gömt själv, säger åklagare Carolina Diaz Bernal.

I huset hittade polisen också två självmordsbrev med tillhörande ägodelar som paret ville begravas med.

Åklagaren: ”Ett udda fall”

Med ett försvunnet mordvapen och genom tekniska fynd kunde polisen tidigt utesluta självmord och sökandet efter en gärningspersonen var igång.

– Allting har varit lite udda med det här fallet. Ett vapen som varit gömt som vi hittade efter att ha letat länge. Vi har en person som förnekar brott. Han har inte gjort det här själv, säger han, utan det är någon annan. Det är också lite ovanligt, säger Carolina Diaz Bernal.

Utredningen har inte hittat några spår efter en tredje person och rättegången väntas pågå i drygt två veckor.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.